congres

Geen categorie

EHPA viert 10 miljoenste warmtepomp van Europa

EHPA viert 10 miljoenste warmtepomp van Europa

Waar hij precies staat is niet duidelijk, maar volgens data van de European Heat Pump Association (EHPA) moet deze maand ergens de 10 miljoenste warmtepomp van Europa zijn geïnstalleerd. Beleidsmakers, marktpartijen, de media en andere betrokkenen kwamen vorige week in Brussel bijeen om deze mijlpaal te vieren, met een feest en een fotowedstrijd rond ‘de oudste warmtepomp van Europa’.

Tijdens het feest waren verschillende activiteiten georganiseerd, waarbij met name werd teruggekeken naar een aantal belangrijke momenten uit de afgelopen 20 jaar. “Zonder de inzet van pioniers uit het verleden, hadden we nooit bereikt waar we nu staan”, aldus Thomas Nowak, secretaris-generaal van de EHPA.

Fotowedstrijd

Als eerbetoon aan die pioniers organiseerde de EHPA tijdens het 10 miljoenste warmtepomp-feest een fotowedstrijd met als inzet ‘de oudste warmtepomp van Europa’. Voorafgaand aan het evenement hadden twaalf bedrijven foto’s met beschrijvingen ingestuurd. Als winnaar werd Star Refrigeration uitgeroepen. De foto die dit bedrijf instuurde dateert uit 1948; in dat jaar bouwde het bedrijf (toen nog ‘L Stern’ geheten) een industriële warmtepomp voor een oliemaatschappij die later onderdeel zou worden van BP. Als tweede in de fotowedstrijd eindigde Daikin (met een warmtepomp uit 1958); derde werd Glen Dimplex (1976).

10 miljoenste

Bij de afsluiting van de feestelijke bijeenkomst dankte Nowak de aanwezigen hartelijk voor hun komst en enthousiasme. “Het is mijn doelstelling om in het jaar 2030 de installatie van de 30 miljoenste wamtepomp in Europa te vieren. Laten we ervoor zorgen dat dit lukt!”

> Leestip: Uit Europese marktdata blijkt dat de verkoop van warmtepompen in Nederland het afgelopen jaar bijna is verdubbeld.

Reageer op dit artikel