congres

Geen categorie

Onderscheidingen voor onderzoek naar warmtepompen uitgereikt

Onderscheidingen voor onderzoek naar warmtepompen uitgereikt

Drie vooraanstaande wetenschappers en een team van het Amerikaanse Oak Ridge National Laboratory (ORNL) hebben een onderscheiding ontvangen voor hun onderzoek met betrekking tot warmtepomptechnologie. Tijdens de 12e IEA Warmtepompconferentie in Rotterdam kregen professor Eckhard A. Groll, professor Alberto Cavallini, professor Per Lundqvist en ORNL’s Research Equipment Research Group de ‘Ritter von Rittinger Medal’. Dit is een van de hoogste internationale prijzen in de airconditioning-, warmtepomp- en koelwereld.

De prijs beloont ‘hoogstaande bijdragen aan de internationale samenwerking op het gebied van onderzoek, beleid, marktontwikkeling en applicaties voor energiezuinige warmtepomptechnologieën’, aldus de organisatie van de Ritter von Rittinger Medal. De medaille wordt om de drie jaar toegekend, in samenwerking met de organisatie achter de Warmtepompconferenties van het IEA.

Verdiensten

Professor Eckhard A. Groll, verbonden aan de vakgroep werktuigbouwkunde van de Amerikaanse Purdue University, bestudeert technische thermodynamica. Zijn onderzoek richt zich op fundamentele thermische kennis, zoals toegepast in geavanceerde energieconversiesystemen, componenten, compressoren en hun werkvloeistoffen. Alberto Cavallini is professor emeritus en voormalig hoogleraar energiewetenschappen aan de Universiteit van Padova in Italië. Hij werd onderscheiden voor zijn onderzoek en publicaties op het gebied van warmtepompen, airconditioning en hernieuwbare energiesystemen. Professor Per Lundqvist, hoogleraar aan het KTH Koninklijk Instituut voor Technologie in Zweden, ontving een medaille vanwege de internationale impact van zijn onderzoek op het gebied van warmtepompontwikkeling. ORNL’s Building Equipment Research Group (ORNL BERG), ten slotte, werd erkend voor de bijdrage die de organisatie levert aan de ontwikkeling van hoogwaardige warmtepompen.

Organisaties achter de prijs

De Rittinger-prijs is genoemd naar Peter Ritter von Rittinger, de Oostenrijkse ingenieur die in 1855 de eerste bekende warmtepomp uit de historie heeft ontworpen en geïnstalleerd. Het IEA Technology Collaboration Programme on Heat Pumping Technologies (HPT TCP ) is een non-profit organisatie waarvan de deelnemers samenwerken in projecten op het gebied van warmtepompen en verwante technologieën, zoals airconditioning en koel- en werkvloeistoffen. Het HPT TCP is actief in het International Energy Agency (IEA) en werd in 1978 opgericht. De huidige lidstaten zijn Oostenrijk, Canada, Finland, Frankrijk, Italië, Duitsland, Japan, Nederland, Noorwegen, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

>Leestip:  De afgelopen weken publiceerden we een verslag van het IEA Heat Pump Congress in Rotterdam, in twee delen:
Verslag deel 1
Verslag deel 2

Reageer op dit artikel