nieuws

BodemenergieNL organiseert cursus over proactief beheer van wko’s

Bronnen

Uit onderzoek blijkt dat de mate waarin een wko (warmte/koude-opslag) met warmtepomp daadwerkelijk duurzamer en energiezuiniger is dan de combinatie van koelmachine en gasketel mede afhangt van het kennisniveau van de beheerder en eindgebruikers. Op verzoek van het Gebruikersplatform Bodemenergie heeft BodemenergieNL daarom een cursus opgezet die zowel startende als ervaren wko-beheerders leert hoe je een bodemsysteem proactief beheert.

BodemenergieNL organiseert cursus over proactief beheer van wko’s

De eerste editie van de nieuwe cursus vond eind november plaats en werd als ‘bijzonder goed’ ervaren, zo stellen docenten Jos Waagmeester (IF Technology) en Marette Zwamborn (KWR) op de website van BodemenergieNL: “Cursisten krijgen duidelijkheid over het totaalplaatje doordat zowel het proces van beheer als de inhoud van een wko aandacht krijgen. Als gebruikers het proces van een bodemenergiesysteem beter begrijpen, krijgen ze grip op de techniek, wetgeving en organisatie die bij een wko horen.” De twee docenten benadrukken dat ook cursisten met jarenlange wko-ervaring nieuwe dingen leren via de cursus, bijvoorbeeld de benutting van bestaande documenten zoals contractvormen en beoordelingsrichtlijnen (BRL).

Cursisten aan het woord

Ook laat BodemenergieNL een aantal cursisten aan het woord. Zo geeft Henk van der Steen (coördinator technische zaken Hogeschool Leiden) onder andere aan dat het leerzaam is om van andere wko-beheerders te horen waar ze tegenaan lopen: “Dat is een feest van herkenning en het levert praktische tips op”. Fred Ekhart (gebouwbeheerder Rabobank) stelt dat wko-beheer is ingebed in zijn dagelijkse ritme. “Maar als je alle aspecten weer op een rijtje ziet, komt het compacter samen. Het is een hulpmiddel om het systeem in je eigen organisatie wat beter in te bedden en bijvoorbeeld mensen bij het beheer te betrekken die daar mede voor verantwoordelijk zijn”.

De volgende cursus Regie op Bodemenergie vindt plaats op dinsdag 12 maart van 8.45 tot 17.00 uur, op het F&B Trainingcenter in Hilversum. Meer informatie over het cursusprogramma, de kosten en de wijze van aanmelden is te vinden op de website van BodemenergieNL.

> Leestip: Rijkswaterstaat heeft het beheer van het wko-hulpmiddel ‘WKOtool’ afgelopen jaar officieel overgedragen aan RVO.nl. 

> Leestip: Thijs Meulen (Technische Universiteit Eindhoven) won eind vorig jaar de WKO Duurzaamheid Award 2018.

Reageer op dit artikel