nieuws

WKO Duurzaamheid Award 2018 uitgereikt

Bronnen

Thijs Meulen, energiecoördinator en beleidsmedewerker duurzaamheid bij de TU/e (Technische Universiteit Eindhoven) heeft afgelopen week de WKO Duurzaamheid Award 2018 gewonnen. Meulen ontving de award uit handen van Richard Tieskens, directeur vastgoedbeheer bij het Rijksvastgoedbedrijf, tijdens het Nationaal Symposium Gebruikersplatform Bodemenergie.

WKO Duurzaamheid Award 2018 uitgereikt

Meulen kreeg de award voor zijn inspanningen om de bodembronnen en Europa’s grootste ringleidingsysteem voor warmte en koude bij de TU/e  te optimaliseren. Als energiecoördinator en beleidsmedewerker duurzaamheid zorgde Meulen ervoor dat duurzaam gebouwbeheer onderdeel werd van het huisvestings- en energiebeleid op de TU/e.

‘Voortvarende aanpak’

De jury zegt in haar toelichting dat “het wko-systeem van de TU/e dankzij de ambitieuze visie van Thijs Meulen kon uitgroeien tot een collectief ‘gebieds-wko’ waarop 32 bronnen en 19 panden zijn aangesloten”. In het juryrapport loven zij de voortvarende aanpak van Meulen op het gebied van energiebesparing via energieprestatiecontracten. “Hij staat open voor nieuwe ideeën om de wko-prestatie te verbeteren, en deelt zijn kennis graag op bescheiden wijze met interne en externe collega’s.”

Nog vier genomineerden

De jury bestond dit jaar uit Rinske de Jong, Wouter Wienk en Roger Ravelli van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Dick Westgeest, voorzitter van het Gebruikersplatform Bodemenergie. Uit de vijftien kandidaten die marktpartijen eerder dit jaar voordroegen, nomineerden zij vijf eindgebruikers voor de jaarlijkse WKO Duurzaamheid Award. Naast Thijs Meulen waren genomineerd: Wim Verdonk, hoofd technische dienst bij NIOO-KNAW, Fred Ekhart & Nardie Kemp, gebouwbeheerder en technisch projectspecialist bij de Rabobank, Bart van Meurs en Leen van Leeuwen, productontwikkelaar en beheerder bij Koppert-Cress, en Henk van der Steen, coördinator technische zaken bij de Hogeschool Leiden.

Rijksvastgoedbedrijf richting EnergieNeutraal

De uitreiking van de WKO Duurzaamheid Award vond plaats tijdens het Nationaal Symposium Gebruikersplatform Bodemenergie. Dit jaar was de organisatie in handen van het Gebruikersplatform Bodemenergie en de NVDO. Samen willen zij het belang van duurzame en goed presterende bodemenergiesystemen onder de aandacht brengen. Het evenement vond plaats in het duurzame hoofdkantoor van verzekeraar a.s.r. in Utrecht. Tijdens de bijeenkomst gaven experts als Nicole Hardon van Rijkswaterstaat en Jan Mimpen van het Rijksvastgoedbedrijf hun visie op het beschermen en benutten van de bodem. Ook kwam de belangrijke rol van bodemenergie bij de verduurzaming van de panden van het Rijksvastgoedbedrijf aan de orde. Verder was er aandacht voor enkele ervaringsdeskundigen die de laatste innovaties en ontwikkelingen op het gebied van bodemenergie presenteerden.

>Leestip: In Heemstede is onlangs gestart met de bouw van de energieneutrale wijk Slottuin, waarvan de woningen worden verwarmd en gekoeld vanuit een wko.

> Leestip: Tijdens het Nationale Warmte Congres dat onlangs plaatsvond in Nijmegen, heeft Rijkswaterstaat het beheer van de WKOtool officieel overgedragen aan RVO.nl

> Leestip: In de woningbouw lijken bodemenergiesystemen uit de gratie te raken door de opmars van luchtwater-warmtepompen.

Reageer op dit artikel