nieuws

‘WKO raakt uit beeld’

Bronnen

‘WKO raakt uit beeld’

Bodemenergiesystemen raken uit de gratie bij woningbouwers. Vooral door de opmars van luchtwaterwarmtepompen. Doodzonde, zeggen deskundigen in Cobouw.

“Een gouden toekomst ligt in het verschiet voor bodemenergie, beloofden opstellers van een rapport in 2009. 1 à 1,5 miljoen huishoudens kunnen we hiermee verduurzamen. En het bespaart zomaar tien procent CO2-uitstoot op.” Volgens Bas van de Griendt, zelfstandig adviseur bij Stratego Advies is dat beeld inmiddels achterhaald. Hij maakt zich zelfs zorgen over de markt van bodemenergiesystemen, zo vertelt hij  in een artikel in Cobouw.  “Sinds de crisis en door de opkomst van luchtwaterwarmtepompen verdwijnt het bodemenergiesysteem meer en meer van de kaart.”

’99 procent reductie’
Afgaande op de cijfers van het CBS neemt hij zelfs een reductie waar van 99 procent. Met een nuance. “Voor grote kantoren is het een standaard techniek. Dit verhaal gaat over woningen.”
Het wat grotere semi-collectieve WKO- systeem, legt het vooral af tegen de populaire individuele luchtwaterwarmtepomp. Bij aanschaf een stuk goedkoper, maar volgens Van de Griendt zeker niet minder rendabel op langere termijn. Installateurs bieden bodemenergie volgens Van de Griendt minder aan, omdat het ingewikkelder is:

Mening Frank Agterberg
De terugval van WKO’s heeft volgens Frank Agterberg, voorzitter van BodemenergieNL, ook te maken met de ISDE subsidieregeling die in 2016 het licht zag waardoor de individuele warmtepompen blijkbaar aantrekkelijker werden bevonden. “Bovendien scheelt een luchtwaterwarmtepomp gewoon geld bij aanschaf en gedoe van de bronboring.

>>>Leestip: Interview met Frank Agterberg over bodemenergie

 

Reageer op dit artikel