nieuws

Zonnecollectoren als bron warmtepomp

Bronnen

Zonnecollectoren als bron warmtepomp

De bron voor een warmtepomp op het dak. Dat is onderdeel van een nieuw concept met een combinatie van pv-panelen met daarachter thermische zonnecollectoren. Hierdoor wordt de energie van de zon optimaal benut.

AliusEnergy, een groothandel in zonnepanelen, heeft onlangs het ‘VolThera Plug&Play’-concept gelanceerd. Zowel de elektriciteit als de warmwaterbehoefte van een woning kunnen met dit systeem duurzaam worden opgewekt op het eigen dak.

Het standaardzonnepaneel zorgt voor de duurzame opwekking van elektriciteit, en de thermische collector wordt ingezet als bron voor een warmtepomp. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte die achter de panelen ontstaat door de warmte van de zon en de omgevingstemperatuur – zodat het systeem ook werkt in de winter en als het donker is – naar de juiste temperatuur gebracht wordt.

Hierdoor kan het worden gebruikt voor vloerverwarming en warm tapwater. De panelen werken in combinatie met de warmtepomp tot aan -8°C toe. Mocht het beschikbare dakoppervlak onvoldoende zijn om de warmtevraag op te vangen, dan kan de eventueel aanwezige cv-ketel als back-up dienen.

Het nieuwe concept is ontwikkeld op basis van de volgende punten:
– De consument moet hetzelfde comfort blijven ervaren;
– Een financieel aantrekkelijke investering met een terugverdientijd van rond de tien jaar;
– Zo fraai mogelijke plaatsing op het dak van de woning;
– Installatie door één partij moet mogelijk zijn, zodat de klant één aanspreekpunt heeft.

Projecten monitoren
De ‘all electric’-oplossing kan zowel bij nieuwbouw als bij goed geïsoleerde bestaande woningen worden toegepast, ook in combinatie met de aanwezige gasketel. Inmiddels zijn er tientallen pilotprojecten geïnstalleerd die nauwkeurig worden gemonitord.

Standaardisatie en optimalisatie van het product maken het volgens AliusEnergy mogelijk om een terugverdientijd vanaf acht jaar te realiseren. Daarmee loopt het bedrijf naar eigen zeggen ‘voorop in de energietransitie’. Door de keuze van installatiemateriaal worden er volgens de leverancier geen concessies gedaan aan de esthetiek.

Volgens AliusEnergy eigenaar Wil van der Meijden is de combinatie van PV-T-panelen met een warmtepomp de manier om op een duurzame manier te voorzien in onze energiebehoeften. Het bedrijf richt zich rechtstreeks op eindgebruikers.

Op een website kunnen ze binnen vijf minuten zien of zijn situatie geschikt is voor VolThera, wat er bespaard kan worden en wat de investering gaat zijn. Vervolgens worden deze gegevens doorgezet naar de dichtstbijzijnde gecertificeerde installateur.

Reageer op dit artikel