nieuws

VolThera Plug&Play: zonnepanelen als bronsysteem voor een warmtepomp

Bronnen

VolThera Plug&Play: zonnepanelen als bronsysteem voor een warmtepomp

AliusEnergy, een groothandel in zonnepanelen, heeft onlangs het ‘VolThera Plug&Play’-concept gelanceerd. Bij dit concept staan PV-T-panelen centraal: een combinatie van PV-panelen en thermische zonnecollectoren, waarbij het collectordeel als bronsysteem voor een warmtepomp fungeert.

Zowel de elektriciteit als de warmwaterbehoefte van een woning kunnen met dit systeem duurzaam worden opgewekt op het eigen dak. Het standaardzonnepaneel zorgt voor de duurzame opwekking van elektriciteit, en de thermische collector wordt ingezet als bron voor een warmtepomp. De warmtepomp zorgt ervoor dat de warmte die achter de panelen ontstaat door de warmte van de zon en de omgevingstemperatuur (zodat het systeem ook werkt in de winter en als het donker is) naar de juiste temperatuur gebracht wordt, zodat hij kan worden gebruikt voor vloerverwarming en warm tapwater.

Forse opgave
Voor 2050 moeten alle huizen in Nederland van hun gasaansluiting verlost zijn. “En we moeten aan de bak”, stelt AliusEnergy in een verklaring. “Als we een simpel rekensommetje maken, zijn dat per jaar circa 220.000 bestaande woningen. Momenteel wordt circa 95 procent van alle woningen nog verwarmd met aardgas, en de verwachting is dat minimaal 85 procent van die  woningen er in 2050 nog steeds staat”. Daarbij komt dat de urgentie dat we met zijn allen iets aan ons milieu moeten doen, nog lang niet bij iedereen aanwezig is: “Integendeel, de belangrijkste motivatie voor het plaatsen van zonnepanelen is het goede financiële rendement.”

Totaalconcept voor duurzame energieopwekking
Als uitgangspunten van het nieuwe concept noemt het bedrijf de volgende punten:

• De consument moet hetzelfde comfort blijven ervaren.
• Een financieel aantrekkelijke investering met een terugverdientijd van rond de 10 jaar.
• Zo fraai mogelijke plaatsing op het dak van de woning.
• Installatie door één partij mogelijk, zodat de klant 1 aanspreekpunt heeft.

Met dat in het achterhoofd is het VolThera-concept ontwikkeld, dat als ‘all electric’-oplossing zowel bij nieuwbouw kan worden ingezet, als  bij goed geïsoleerde woningen. Het systeem kan in bestaande woningen ook naast een aanwezige gasketel worden toegepast. Inmiddels zijn er tientallen pilotprojecten geïnstalleerd die nauwkeurig worden gemonitord.

VolThera

Schematische voorstelling van het VolThera-concept.

Kostenefficiënt
Standaardisatie en optimalisatie van het product maken het volgens AliusEnergy mogelijk om een terugverdientijd vanaf 8 jaar te realiseren. Daarmee loopt het bedrijf naar eigen zeggen ‘voorop in de energietransitie’. Omdat gebruikgemaakt wordt van standaardzonnepanelen die worden voorzien van een thermische collector, ze altijd in zwart worden uitgevoerd en met “het mooiste installatiemateriaal op het dak worden geplaatst” worden volgens leverancier geen concessies gedaan aan de esthetiek. “Bovendien werken de panelen in combinatie met de warmtepomp ook in de winter tot min 8 graden Celsius en zelfs in de nacht als de zon niet schijnt. De consument levert dus niets in aan comfort en kan te allen tijde genieten van een warme douche”. Mocht het beschikbare dakoppervlak onvoldoende zijn om de warmtevraag op te vangen, kan de eventueel aanwezige cv-ketel als back-up dienen.

Ambitieus
AliusEnergy heeft nog meer ambities, vertelt eigenaar Wil van der Meijden: “het VolThera-concept loopt jaren voor op gelijksoortige ontwikkelingen, en alle relevante instanties zijn het erover eens dat de combinatie van PV-T-panelen met een warmtepomp de manier is om op een duurzame manier te voorzien in onze energiebehoeften. We moeten duurzaamheid uit de ‘geitenwollensokken-sfeer’ trekken . Over tien jaar moet elke consument in Nederland binnen een straal van 20 kilometer aan kunnen kloppen bij een gecertificeerd VolThera-installateur. Nieuw is dat we ons rechtstreeks richten op de eindgebruiker, via een speciale website. Op die website kan de eindgebruiker binnen 5 minuten zien of zijn situatie geschikt is voor VolThera, wat er bespaard kan worden en wat de investering gaat zijn. Vervolgens worden deze gegevens doorgezet naar de dichtstbijzijnde gecertificeerde installateur. Aan ons de taak om ons concept verder te ontwikkelen en voorop te blijven lopen in deze markt van verduurzaming.”

Reageer op dit artikel