nieuws

Oplossing tegen geluidsoverlast van warmtepompen

Bronnen

Een steeds vaker toegepast alternatief voor de gasgestookte cv-ketel is de lucht/water-warmtepomp. Dit systeem heeft echter een nadeel: de buitenunit zorgt nogal eens voor geluidsoverlast. Om dit te voorkomen, heeft geluidbeheersingsspecialist Merford een oplossing ontwikkeld: een universele geluiddempende warmtepompomkasting.

Oplossing tegen geluidsoverlast van warmtepompen

Bij piekbelasting kan het geluid van een lucht/water-warmtepomp oplopen tot 60 dB(A) of meer, wat de nachtrust behoorlijk kan verstoren. Daarom heeft Merford een omkasting ontworpen die een geluidsreductie realiseert tot 15 dB(A), zonder dat het functioneren van de warmtepomp wordt beïnvloed. Om installateurs, woningbouwverenigingen, gemeenten en particulieren te informeren over dit groeiende probleem heeft Merford bovendien een nieuwe website in het leven geroepen: www.stillewarmtepomp.nl.

Huidige regelgeving
Voor vaste airco’s, vaste ventilatoren en andere installaties in een woning stelt het Nederlands Bouwbesluit geluidsgrenzen. Maar die grenzen gelden niet voor installaties buiten de woning. Voor de geluidsproductie van warmtepompen worden echter geleidelijk Europese richtlijnen opgesteld. Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland hebben zulke richtlijnen al. De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) stelt voor om een geluidslimiet van 35 dB(A) te hanteren voor buitenopstellingen van warmtepompen. Dat betekent dat voor een warmtepomp op 5 meter afstand extra geluidsdemping nodig is van 9 tot 14 dB(A).

‘Universeel en robuust’
Een warmtepomp heeft twee geluidsbronnen: de compressor en de ventilator. Deze draaien tegelijk. Naarmate het kouder wordt of warm tapwater wordt geproduceerd, slaat de pomp vaker aan waardoor vaak ook de geluidsoverlast begint. De omkasting van Merford bestaat uit meerdere lagen geluidisolerend materiaal, waaronder de stalen buitenschil. Deze zorgt naast geluidsreductie ook voor bescherming van de warmtepomp, bijvoorbeeld tegen vandalisme. Speciale geluiddempende lamellen in de omkasting zorgen voor de benodigde ventilatie. De omkastingen van Merford zijn verkrijgbaar in een aantal modellen. Ze hebben een vaste afmeting en zijn geschikt voor diverse merken en typen warmtepompen.

Meer lezen over geluid warmtepompen:

Reacties op uitzending Kassa

Onderzoek naar geluidsreductie 

Geluid buitenunit lucht/water warmtepomp 

Reageer op dit artikel