nieuws

Paleis het Loo krijgt wko met warmtepomp

Bronnen

Paleis het Loo krijgt wko met warmtepomp

De komende jaren wordt Museum Paleis Het Loo in Apeldoorn gerenoveerd. Begin 2018 start een drie jaar durende verbouwing die ertoe moet leiden dat het museum betere bezoekersfaciliteiten krijgt en een duurzaamheidsslag maakt. In het kader daarvan wordt ook een wko met een warmtepomp geïnstalleerd.

Het voormalige paleis is inmiddels al dertig jaar opengesteld voor publiek, waardoor een grote renovatie noodzakelijk is. Daarbij wordt meer ruimte gecreëerd voor tentoonstellingen, een asbestsanering uitgevoerd en een deel van de technische installaties vervangen. Doelstelling van het hele project is om het BREEAM-in use-certificaat Excellent (4 sterren) te halen; de op een na hoogst haalbare BREEAM-beoordeling. Een van de onderdelen die daarvoor moeten zorgen, is een wko-installatie met een warmtepomp.

Evenwicht warmte- en koudevraag

De wko moet in 8,5 procent (300 MWh) van de totale warmtevraag van het complex (3.500 MWh) voorzien. De overige 3.200 MWh wordt volgens het plan geleverd “met conventionele techniek” – wat een metafoor lijkt voor gasketels. Dat de wko slechts een heel beperkt deel van de warmtevraag zal dekken, heeft ermee te maken dat Het Loo een koudevraag van slechts 300 MWh heeft. Voor een gezond bronsysteem moeten de te dekken warmte- en koudevraag min of meer met elkaar in evenwicht zijn; de 300 MWh koudevraag wordt vrijwel volledig (98 procent) door de wko geleverd.

Reageer op dit artikel