artikel

Energie zonnepanelen opslaan met warmtepomp

Bronnen

Energie zonnepanelen opslaan met warmtepomp

Bezitters van zonnepanelen leveren overtollig opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet. Maar als de salderingsregeling verdwijnt, is dat niet meer gunstig. Om daarop te anticiperen is een systeem ontwikkeld waarbij energie, met tussenkomst van een warmtepomp, kan worden opgeslagen.

Het nieuwe energiemanagementsysteem waarmee energie kan worden opgeslagen heet Durocan. Het is een zelflerend systeem en maakt gebruik van zonnepanelen, een opslagvat en een warmtepomp. Volgens mede-ontwikkelaar Rik van Bavel van Durocan wordt gemiddeld 70 procent van de energie die zonnepanelen opleveren niet direct gebruikt en aan het net geleverd.

Fasemateriaal
Die energie wordt in het Durocan-systeem opgeslagen. Dat gebeurt door met de elektriciteit een warmtepomp te laten draaien die de energie afgeeft aan een opslagvat. Dat vat kan ‘op afroep’ warmte afgeven. Het opslagvat bevat fasemateriaal en is daardoor compacter en efficiënter dan een normaal buffervat. Hierdoor is de capaciteit zo groot dat meerdere dagen kunnen worden overbrugd. Zo beschikken bewoners altijd over voldoende warm water om hun huis mee te verwarmen en om te douchen. Dat komt ook door de slimme sturing van het systeem. Die houdt rekening met het warmwatergebruik van de bewoners en de weersverwachting.

Het opslagvat bevat fasemateriaal en is daardoor compacter en efficiënter dan een normaal buffervat.

Salderingsregeling
De ontwikkelaars van Durocan, naast Rik van Bavel is dat Freek Raymakers, spelen met het systeem in op het verdwijnen van de salderingsregeling voor huishoudens met zonnepanelen. Dit kan na 2023 het geval zijn; dit was daar-om het uitgangspunt van berekeningen van de totale energiebehoefte van een huishouden. Niet alleen elektriciteit, maar ook verwarming. Durocan regelt de stroom en warmtevoorraad helemaal automatisch met de eigen zonnepanelen als bron.

Praktijktest
Op 1 oktober ging een pilot van start met tien systemen. Deze praktijktest is de laatste fase in de ontwikkeling van het systeem, die daarna op de markt moet komen. In de test wordt ervaring opgedaan in verschillende typen huizen en huishoudens. Bovendien wordt dan
in de praktijk duidelijk hoe groot het effect zal zijn op het elektriciteitsnet. Dat maakt het systeem interessant voor netbeheerder Stedin, die wil graag weten wat hiervan de effecten zijn op het verlagen van de piek in het elektriciteitsnet. Ook voor Energieleverancier Eneco (althans: het door Eneco overgenomen E.ON) is Duracon een interessant systeem. Het bedrijf is investeerder via het agile Start-up Accelerator-programma.

>Leestip: In Utrecht wordt een ‘uniek verduurzamingsexperiment’ in de praktijk gebracht, waarbij een bestaande hoogbouwflat onder andere wordt voorzien van een gevel met pv-panelen.

Reageer op dit artikel