artikel

‘Geluid warmtepomp gaat miljoenen Nederlanders hinderen’

Bronnen

Het consumentenprogramma Kassa nam flink stelling met de uitspraak dat miljoenen Nederlanders last gaan krijgen van het geluid van warmtepompen.

‘Geluid warmtepomp gaat miljoenen Nederlanders hinderen’

Het beeld van zoemende straten en wijken doemt al snel op. De bijbehorende reportage van Kassa was gebaseerd op de ervaringen van een echtpaar uit Maasdriel, Frans en Ria Machielsen. Het echtpaar heeft last van de buitenunit van de warmtepomp van de buren: “Het klinkt als een stationair draaiende dieselmotor. Die dreunt maar door. Door de resonantie wordt het geluid ook nog versterkt. Onze levenssfeer is ernstig aangetast. En dat ongewild. Wij willen dit niet.”

Geen regelgeving over geluid warmtepompen
Het echtpaar heeft alle paden bewandeld om tot een oplossing te komen, via een goed gesprek met de buren, de gemeente, de GGD en zelfs een overkoepelend orgaan van installateurs uit de streek. Het heeft vooralsnog tot niets geleid. Duidelijk werd ook waarom: er is geen regelgeving voor dit specifieke probleem.

Geluid en regelgeving
Erik Roelofse van de Nederlandse Stichting Geluidshinder: “Er is geen landelijke regelgeving en in de plaatselijke verordeningen staat niet gespecificeerd wat onder burenoverlast valt. Ik snap niet dat er geen regels zijn. Het lijkt een vergeten iets. Warmtepompen zijn vrij nieuw, maar we hebben te maken met een groeiend probleem.”

Geluidsoverlast van warmtepompen
Kassa zet het stevig neer in de berichtgeving op haar site: “Als de overheid niet ingrijpt, zal in de toekomst tot 20% van de Nederlanders ernstige geluidsoverlast van warmtepompen gaan ervaren. Warmtepompen worden op dit moment door de overheid gezien als een belangrijk alternatief voor de cv-ketel op gas.”

Warmtepompen geluid en gevolgen
Audioloog Wim Soede van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) stelt dat de gevolgen van de bijkomende geluidsoverlast verstrekkend kunnen zijn: “een hogere bloeddruk, hogere hartslag, stress, slaaptekort en gewichtsverlies.”

Geluid warmtepomp
Volgens de berichtgeving van Kassa kan het geluid oplopen tot 60 á 70 decibel. Dat is te vergelijken met auto’s die op 15 meter afstand langsrijden. Omdat het geluid afwijkt van natuurlijk geluid, valt het op en zou het overlast en aantasting van het woongenot veroorzaken. De redactie van Kassa zegt meerdere klachten te hebben gekregen van mensen die overlast ervaren van het geluid van een warmtepomp.

Reactie van Uneto-VNI
De Dutch Heat Pump Association (DHPA) weet dat er problemen zijn met het geluid dat de pompen maken. En fabrikanten werken er aan om de warmtepompen stiller te maken.
Ook Uneto-VNI erkent het probleem en stelt dat je met een goede pomp en een goede installatie geen overlast zou moeten ervaren. Als de consument tóch hinder heeft van geluid, kan de installateur de warmtepomp voorzien van zwaardere trillingdempers, een trillingdempende montagebalk of een geluidwerende omkasting. Dan hoor je het apparaat nauwelijks. Ook kun je veel apparaten op de nachtregeling zetten waardoor ze ’s nachts minder toeren en dus geluid maken. Omdat er een enorme vraag naar is, opent Uneto-VNI binnenkort opleidingslocaties om cv-monteurs om te scholen zodat zij ook warmtepompen kunnen installeren en de huiseigenaren van goed advies kunnen voorzien.

Lees ook:
Geluid buitenunit lucht/water warmtepomp wordt aandachtspunt
Oplossing tegen geluidsoverlast van warmtepompen

Reageer op dit artikel