artikel

Geluid buitenunit lucht/water warmtepomp wordt aandachtspunt

Bronnen

Geluid buitenunit lucht/water warmtepomp wordt aandachtspunt

Vraag installateurs het geluid van de buitenunit van een warmtepomp te omschrijven en zij doen dat in termen als ´(fluister)stil´. Zij gaan er van uit dat apparaten voldoen aan geldende normen en presteren volgens specificaties. Fabrikanten horen wel degelijk verschillen. Zij voorspellen dat geluid bij bredere toepassing van lucht/water warmtepompen meer aandacht vraagt.

Tekst Harmen Kamminga

Een belronde langs een aantal willekeurige installatiebedrijven in Nederland leert dat lang niet iedereen al ruime ervaring heeft met het installeren van lucht/water warmtepompen. En op vragen over het geluid dat de compressor en ventilator in de buitenunit van zo´n installatie kunnen maken, reageren installateurs overwegend verbaasd.

Airco
Natuurlijk, elk apparaat maakt in zekere mate geluid. Maar bij een warmtepomp is dat niet het eerste waar zij aan denken. Ook hebben ze niet de indruk dat gebruikers of hun omgeving daar van wakker liggen. “Een airco maakt ook een beetje geluid. Daar klaagt toch ook niemand over? Warmtepompen zijn prachtapparaten. Laten we vooral de positieve aspecten benadrukken”, stelt een woordvoerder die er verder niet al te veel woorden aan vuil wil maken.

Sommige praktijkervaringen zijn genuanceerder: “Veel lawaai maken die buitenunits geen van allen, maar je hoort wel verschil”, aldus Roy Vleeshouwers van Installatiebedrijf Vleeshouwers in Stamproy. “Warmtepompen van sommige merken zijn stiller dan die van andere. Het hangt van de toepassing af in hoeverre zo´n verschil van belang is. En van het beschikbare budget. Vooral de degelijke Duitse en Scandinavische merken houden bij de engineering van hun warmtepompen veel rekening met het geluidsniveau.”

Wim Bouman, accountmanager bij Stulz Groep in Amstelveen krijgt maar af en toe vragen van installateurs over het geluidsniveau van buitenunits van warmtepompen. “Ik verwacht dat dit de komende jaren gaat toenemen, naarmate meer lucht/water warmtepompen bij woonhuizen worden toegepast. Van één buitenunit verstopt in een grote tuin bij een vrijstaand huis is weinig overlast te verwachten. Maar wanneer elke rijtjeswoning in een wijkje met een eigen buitenunit wordt uitgerust, krijg je een totaal andere situatie.”

Geluid warmtepomp
“Ik zou een consument die overweegt een warmtepomp aan te schaffen aanraden om de installatie van zijn voorkeur ergens in de praktijk te gaan beluisteren”, tipt Joost van Lieshout, accountmanager bij Stiebel Eltron Nederland in ´s-Hertogenbosch. “Natuurlijk heb je normen voor het geluid dat een warmtepomp produceert. Vanzelfsprekend voldoet elke warmtepomp daar volgens de specificaties van de fabrikant prachtig aan. Bij meten in een gunstig bereik van de compressor is het niet moeilijk om een laag geluidsniveau te halen. Maar dat zegt nog niet alles over het geluid dat zo´n installatie in de praktijk maakt.”

De warmtepomp-leveranciers benadrukken dat met name goedkopere airco´s die ook voor verwarming worden ingezet in het Nederlandse klimaat meestal niet de stilste oplossing opleveren. Zij wijzen erop dat airco-units bedoeld zijn om vooral overdag te draaien, als de omgeving lawaaiiger is. Maar als je de installatie ook als warmtepomp gaat gebruiken, zal deze ook in de stilte van de nacht veel draaien.

Stille units
Stille buitenunits van lucht/water warmtepompen komen volgens de fabrikanten al stil uit de fabriek. Traploze inverter-regeling op de compressor zorgt voor een gemiddeld lager toerental en minder geluidproductie, de vorm van de ventilatorbladen, ophanging van de ventilator, de vorm van de ventilatorruimte, geluidsisolatie en trillingsdemping in de omkasting en het gewicht van de unit maken allemaal verschil. Sommige merken kiezen er bij bepaalde toepassingen voor om de compressor als geluidsbron niet in de buitenunit maar in de binnenunit te plaatsen. Er zijn zelfs mogelijkheden om een lucht/water warmtepomp helemaal binnen op te stellen.

Maatregelen achteraf
Verscheidene installateurs menen bij eventuele geluidsoverlast nog het nodige te kunnen doen met maatregelen achteraf, zoals extra geluidsdempende omkasting. Vertegenwoordigers van leveranciers zien daar maar beperkt heil in. “Als het goed is, wordt al bij de eerste installatie de optimale geluidsisolatie en trillingsdemping aangebracht. Daar in een later stadium nog een extra schil aan toevoegen, haalt dan niet zoveel meer uit”, meent Van Lieshout.

Hun boodschap is dan ook dat als geluid een aandachtspunt is, dit al bij de keuze van de installatie moet worden meegewogen. ,,In landen waar de toepassing van lucht/water warmtepompen al meer is ingeburgerd, wordt daar door leveranciers en installateurs ook zo mee omgegaan”, weet Van Lieshout. “Door vooraf elke toepassing kosten- én geluidstechnisch goed door te rekenen, kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.”

Stille warmtepomp duurder
Zowel installateurs als leveranciers gaan er van uit dat stillere warmtepompen over het algemeen duurder zijn dan minder stille. Op de huidige Nederlandse markt geeft dat een zeker risico op verkeerde keuzes, meent Van Lieshout: “Je ziet nu in Nederland dat mensen graag van het gas af willen, dat toepassing van een bodem-warmtepomp vaak lastig is en dat lucht/water installaties de laatste jaren een stuk beter zijn geworden voor toepassing in ons klimaat. Maar ook dit type warmtepomp blijft een flinke investering in vergelijking met een gasketel. Er is afnemers daarom veel aan gelegen de kosten van de installatie zo laag mogelijk te houden.”

“Dan maar een omgedraaide airco installeren als warmtepomp, lijkt kostentechnisch soms aanlokkelijk”, vult Bouman van Stulz aan. ,,Maar het is geen duurzame oplossing. Zo´n ding moet dan voortdurend op zijn tenen lopen, met als gevolg niet alleen meer geluid, maar ook meer energiegebruik, een kortere levensduur en minder rendement.”

Zo kan aandacht besteden aan het geluid dat een warmtepompinstallatie maakt, afnemers helpen bij het vinden van de meer duurzame keuze in het groeiende warmtepompen-assortiment.

shutterstock_712283269

Zo luid is een warmtepomp
Volgens opgave van leveranciers ligt het geluidsniveau van hun meest stille buitenunits van lucht/water warmtepompen tussen de 35 en 40 dB(A), gemeten op een meter vanaf de unit. Dat is zo ongeveer het geluid dat je waarneemt in een rustige (slaap)kamer, van zacht geroezemoes in een bibliotheek of het gezang van vogels bij zonsopkomst.

In veel dagelijkse situaties, zal het geluid van zo´n warmtepomp wegvallen in de omgevingsruis en niet worden opgemerkt. Ter vergelijking: een koffiezetapparaat of elektrische tandenborstel produceert tussen de 50 en 60 dB(A), terwijl naast sommige vaatwassers tot 70 dB(A) kan worden gemeten. Door de logaritmische aard van de decibel-schaal, is dat respectievelijk al 10, 100 en 1000 maal ´luider´ dan de 40 dB(A) van een warmtepomp.

Wel moet opgemerkt dat een warmtepomp zijn zachte, monotone geluid bij voortduring, dag én nacht zal produceren. En geluidshinder is subjectief: als een achtergrondgeluid iemand eenmaal als storend is opgevallen, is er vaak geen weg meer terug. Voor een brede acceptatie van warmtepompen moeten leveranciers en installateurs en dan ook alles aan doen om de kans op geluidsoverlast door warmtepomp-installaties tot een minimum te beperken.

Reageer op dit artikel