Bas Roestenberg
Webredactie / eindredacteur
Webredactie / eindredacteur
Individuele warmtepompen worden vaak gezien als veroorzaker van netcongestie, maar volgens adviesbureau Merosch is dat een onjuiste gedachte. Uit onderzoek van het bureau blijkt dat netbeheerders de impact van warmtepompen op het stroomnet op een 'gedateerde manier' vaststellen; ze gaan uit van een veel te hoge kW-belasting per warmtepomp.
De plaatsing van een warmtepomp bij een bestaande gasketel levert gemiddeld een gasbesparing van 75 procent op, en op jaarbasis een 1.018 euro lagere energierekening. Dit blijkt uit het Demonstratieproject Hybride Warmtepompen, waarin 174 hybride installaties zijn gemonitord. Deze week werden de eindresultaten gepresenteerd.
Enkele maanden geleden introduceerde Galletti een range luchtgekoelde koelmachines en warmtepompen op propaan, met vermogens van 35 tot 65 kW. Met het natuurlijke koudemiddel anticipeert de Italiaanse fabrikant op Europese regelgeving, maar aan de toepassing van propaan in steeds grotere machines zit wel een limiet die gevolgen heeft, waarschuwt Joep Peeraer, directeur van de Nederlandse Galletti-distributeur Airconair.
Er lijkt vooralsnog weinig vooruitzicht te zijn op echt herstel in de verkoopcijfers van residentiële warmtepompen. Toch zien sommige leveranciers lichtpuntjes voor 2025, zo blijkt uit een kleine rondgang in de markt. De verkoop van grote warmtepompen ligt op peil, en de verkoop van warmtepompen voor nieuwbouwwoningen lijkt voorzichtig aan te trekken.
Op 1 januari zijn forse wijzigingen doorgevoerd in subsidieregelingen voor warmtepompen. De grootste veranderingen zitten in de ISDE, maar ook in de SVOH - de subsidieregeling voor particuliere verhuurders - is een belangrijke aanpassing doorgevoerd.
Opleidingscentrum ROVC heeft onlangs een nieuw praktijkcentrum geopend waarin cursisten met werkende warmtepompen en afgiftesystemen worden getraind. Volgens Erwin de Kruijff, practicuminnovatiemanager bij ROVC, gaat het om een voor Nederland uniek centrum: "We kunnen de meest complexe storingen simuleren zonder dat de installatie volledig uitvalt."
Bij renovatieprojecten staan bodemwarmtepompen meestal niet bovenaan de lijst met verduurzamingopties. Bronboringen vormen er een complexe ingreep en zijn een forse kostenpost, is vaak het argument. Bij een project in Petten toonde woningcorporatie Wooncompagnie vorig jaar dat bodemwarmtepompen wel degelijk een haalbare optie zijn om renovatiewoningen gasloos te maken.
Ventilatie met warmteterugwinning (wtw) zorgt voor een gezond en comfortabel binnenklimaat, is energiebesparend en maakt dat de warmtepomp minder thermisch vermogen nodig heeft. Een centraal systeem met luchtkanalen is de standaard in nieuwbouw, maar lastig of onmogelijk in te bouwen in bestaande woningen. Decentrale wtw-ventilatiesystemen zoals van Fresh-r zijn daar wel geschikt voor.
Vanuit de warmtepompsector wordt al langer gewaarschuwd dat de Nederlandse klimaatdoelen voor 2030 uit zicht raken. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft dat beeld nu bevestigd. Uit berekeningen in de Klimaat- en Energieverkenning 2024 blijkt dat de kans dat de klimaatdoelen worden gehaald, inmiddels minder dan 5 procent bedraagt.
Al in 2011 presenteerde alpha innotec zijn LWD(V)-serie propaangevulde monoblocks. Die serie werd vorig jaar opgevolgd door Hybrox, met monoblocks in vermogens van 5 en 8 kW. Onlangs werd deze range uitgebreid met 10 en 13 kW. Omdat het om propaanmonoblocks voor buitenplaatsing gaat, gelden er minder veiligheidseisen dan bij binnenplaatsing.