nieuws

Installateur verwarmt en koelt eigen bedrijfspand met bodemwarmtepomp en LTV-radiatoren

Afgifte

Installatiebedrijf Albreco Aardwarmte Systemen  heeft ook bij zijn eigen bedrijfspand voor een duurzame warmteoplossing gekozen. Het bedrijf, dat is gevestigd in Katwijk, heeft een bodemgebonden warmtepomp met laagtemperatuurradiatoren geïnstalleerd.  

Installateur verwarmt en koelt eigen bedrijfspand met bodemwarmtepomp en LTV-radiatoren

Marcel Imthorn is directeur-eigenaar van Albreco Aardwarmte Systemen. Zijn bedrijf heeft zich gespecialiseerd in bodemwarmte voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Voor het eigen bedrijfspand in Katwijk heeft Imthorn nu zijn bodemwarmtesysteem gekoppeld aan een warmtepomp. Om een aantal ruimten individueel op te warmen, zijn in het bedrijfspand Ulow-E2 radiatoren van Radson geïnstalleerd. Deze radiatoren combineren stralingswarmte met versterkte convectiewarmte, en worden met een lage temperatuur verwarmd die voldoende is om een ruimte aangenaam warm te houden. Imthorn: “Het kantoor blijft op 21 °C, terwijl de stookkosten aanzienlijk zijn verminderd”.

Bodembronnen voor verwarming en tapwater

Albreco heeft de afgelopen dertien jaar 1.500 bodemwarmtesystemen in Nederland geïnstalleerd, in allerlei soorten en typen bestaande en nieuwe gebouwen. Daarbij wordt een aantal bronnen geboord op gemiddeld 100 tot 200 meter diepte. “De temperatuur van de aarde op 200 meter diepte is gemiddeld altijd 12 °C. Daar wordt een warmtepomp op aangesloten die al kan draaien op bodemwarmte van 0 °C. Met behulp van een compressor en koudemiddel kan de warmtepomp de lage brontemperatuur verhogen naar 30 tot 35 °C voor verwarming, of tot 60 °C voor warmtapwater. In combinatie met een laag-temperatuurradiator of vloerverwarming levert de warmtepomp verwarming op lage temperatuur. Daarmee kun je een woning of kantoor duurzaam opwarmen”, legt Imthorn uit.

Energiezuinige koeling

Imthorn vervolgt: “Ook is het aardwarmtesysteem geschikt om een gebouw duurzaam te koelen in de zomer. Het systeem kan de temperatuur binnen 4 graden lager houden ten opzichte van de buitentemperatuur. Dat kost veel minder energie dan een airco.” Het bodemwarmtesysteem leent zich uitstekend voor het langdurig opslaan van warmte in de grond. “De warmte die in de zomer in het gebouw ontstaat kan in de grond opgeslagen worden zodat hij in de winter kan worden gebruikt om het gebouw weer te verwarmen”, zegt Imthorn. De initiële installatiekosten van een bodemwarmtesysteem bedragen gemiddeld zo’n 20.000 euro, maar de jaarlijkse kosten voor energieverbruik nemen 40 tot 70 procent af ten opzichte van verwarming met fossiele brandstoffen. Bij nieuwbouw kan het systeem volgens Imthorn binnen tien jaar zijn terugverdiend, bij renovatie kan het volgens hem iets langer duren.

Vloerverwarming en radiatoren

Voor zijn bedrijfspand in Katwijk met een oppervlakte van 500 vierkante meter koos Imthorn als afgiftesysteem voor de combinatie van vloer-verwarming met de Ulow-E2, een laagtemperatuurradiator die op elke warmtepomp kan worden aangesloten. Het bedrijfspand bestaat uit een aantal kantoorruimten, een kantine, werkplaats, magazijn en kleedruimten voor de medewerkers buiten, waar natte werkkleding wordt opgehangen en moeten worden gedroogd. Jan-Willem Plukaard is sales manager duurzame producten bij Radson in Nederland en betrokken bij de toepassing van de Ulow-E2 radiatoren in het pand van Albreco. “In de kantine en in de kleedruimten hebben we twee Ulow-E2’s geïnstalleerd die 100 vierkante meter  verwarmen”, zegt Plukaard. In de andere ruimten, in totaal 400 vierkante meter van het kantoorpand, is vloerverwarming toegepast.

Koppeling met verschillende opweksystemen mogelijk

De vloerverwarming en de Ulow-E2-radiatoren draaien beide op hetzelfde laagtemperatuursysteem. “Albreco koos de Ulow-E2 in de kantine en in de kleedruimten omdat in deze ruimten ’s winters op een snelle en efficiënte manier een aangenaam warme temperatuur moet worden gecreëerd”, vertelt Plukaard. “Vloerverwarming werkt te traag voor deze ruimten. Het voordeel van de Ulow-E2 is dat deze radiator aan verschillende warmteopweksystemen kan worden gekoppeld die met de lage temperatuur van 35 °C werken. Dat geldt overigens ook voor vloerverwarming”, geeft Plukaard aan.

Eenvoudige waterzijdige aansluiting

Imthorn vindt de Ulow-E2’s van Radson een goede vervanging voor de traditionele radiatoren. “We zijn er heel enthousiast over. De radiatoren werken heel makkelijk volgens het plug & play principe, met een stekker in het stopcontact, en een bedieningsscherm dat eenvoudig is te hanteren. We hebben in de afgelopen winter gemerkt dat de kleedkamers en de kantine in ons pand snel warm zijn te krijgen met de Ulow-E2. Daarnaast zijn de radiatoren duurzaam omdat laagtemperatuurverwarming minder energie kost, en bovendien zijn de radiatoren makkelijk op te hangen en aan bestaande warmteopweksystemen te koppelen. Voor de monteur is er geen verschil, de Ulow-E2-radiatoren worden net als traditionele radiatoren waterzijdig aangesloten”, zegt Imthorn.

‘Geen enorme investeringen’

Installatietechnisch zijn voor het Ulow-E2-systeem geen enorme investeringen nodig, omdat het alleen maar aan het warmteafgifte- of warmteopweksysteem van het gebouw hoeft te worden gekoppeld. Volgens Plukaard van Radson is het een interessante ontwikkeling dat dit combinatiesysteem nu ook door andere fabrikanten van duurzame opweksystemen wordt ontdekt, zoals Albreco. “Het is mooi dat juist deze fabrikant dit systeem voor zijn eigen kantoorpand inzet, en ondertussen ook al bij andere projecten toepast. Dat geeft aan dat dit warmte-opweksysteem in de praktijk het gewenste resultaat oplevert.”

Reageer op dit artikel