nieuws

Viega levert automatische inregeling voor vloerververwarming

Afgifte

Met Fonterra Smart Control introduceert Viega een nieuwe manier om vloerverwarmingssystemen volledig automatisch in te regelen voor kamertemperaturen van 5 – 30 °C. Met de ruimteregeling, die zowel voor verwarming als koeling kan worden ingezet, wordt elke afzonderlijke verwarmingsgroep automatisch dynamisch ingeregeld en afgestemd op het gebruik.

Viega levert automatische inregeling voor vloerververwarming

Vloerverwarming wordt volgens Viega steeds populairder, en het is daarbij de kunst om de energetische voordelen niet ten koste te laten gaan van comfort en gebruiksgemak. Met Fonterra Smart Control brengt Viega een regeling op de markt die alle verwarmingsgroepen dynamisch en volledig automatisch instelt en regelt.

Continue temperatuurmetingen

Waar verwarmingsgroepen normaal gesproken onder andere op basis van de lengte en verlegafstand van de verwarmingsbuis en het vereiste verwarmingsvermogen worden ingeregeld, werkt Fonterra Smart Control volautomatisch. Uitgaand van volledig geopende regelventielen meet een actormodule daarbij voor iedere afzonderlijke verwarmingsgroep voortdurend de retour-, aanvoer- en ruimtetemperatuur. De regeling werkt daardoor niet op basis van vaste inregelingen op de verdeler die worden gecorrigeerd door een volgens Viega vaak veel te traag werkende ruimtethermostaat. Met vijf beschikbare meetwaarden regelt Fonterra Smart Control continu en automatisch de juiste ruimtetemperatuur.

Externe factoren

Door de metingen worden ook externe factoren herkend die de warmteafgifte beïnvloeden. Zo wordt bij de regeling automatisch rekening gehouden met bouwkundige randvoorwaarden en een groot aantal andere variabelen, zoals legafstanden, lengte van de verwarmingsgroepen, hoogte van de afwerkvloer en type vloerafwerking. Ook met externe invloeden wordt rekening gehouden, stelt Viega. Zo reageert het systeem automatisch op temperatuurinvloeden, bijvoorbeeld als gevolg van een tapijt onder een tafel, externe warmte of afkoeling door ventileren, voorzetkachels of zonne-instraling. Het smart control-systeem herkent die invloeden, voorkomt dat ze uitwerking hebben op de verwarming, en kan de verwarmingscurve optimaliseren. Het resultaat is volgens de fabrikant een besparing tot meer dan 20 procent op de energiekosten.

Installatie- en bedieningsgemak

Fonterra Smart Control is ontworpen voor plug & play-installatie in zowel nieuwbouw- als en renovatieprojecten. Zelfs bij de keuze van de stekkers waarmee het systeem wordt aangesloten, is volgens Viega uitgegaan van installatiegemak. Het bedrijf stelt dat het ‘simpelweg onmogelijk’ is om fouten te maken. Het systeem omvat een ruimtethermostaat, basiseenheid en temperatuurmeters met zogenaamde actormodulen. De gegevensoverdracht tussen de actormodulen en de basiseenheid en de voeding van de ventielaandrijving wordt verzorgd via een meegeleverde breedbandkabel. De communicatie met de kamerthermometers verloopt draadloos. Door de draadloze uitvoering kan de kamerthermostaat overal in de ruimte functioneren.

Bediening via wifi

De kamerthermostaat is eenvoudig te bedienen, stelt de fabrikant, die erop wijst dat niet alleen de functionaliteit maar ook het design meerdere malen zijn bekroond. Bovendien is een optionele wifi-module leverbaar. Een dag- en weekprogramma, en alle extra functies, worden door de gebruiker daarmee ingesteld en bediend met een smartphone, tablet of laptop, in een browserachtige bedieningsstructuur.

> Lees meer over vloer-, wand- en plafondverwarming:
Wandverwarming in een voormalige gymzaal.
Vloerverwarming en warmtepomp: een perfect huwelijk.
Overzicht: Koeling en verwarming via wanden en plafonds.
Wand- en plafondverwarming: kansrijk alternatief voor vloerverwarming?.
Beperkingen van laagtemperatuur-afgiftesystemen in bestaande bouw.
Vloerverwarming voor renovatie met houten vloeren.

Reageer op dit artikel