artikel

Vloerverwarming voor renovatie met houten vloeren

Afgifte

Vloerverwarming voor renovatie met houten vloeren

Bij de renovatie van een villa in Rotterdam is gekozen voor een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming. De vloerverwarming ligt op een houten ondervloer en bestaat uit 18 mm prefab vloerplaten van gips met gleuven waar de leidingen in liggen.

Leverancier van vloerverwarmingssystemen Uniwarm uit Vorden heeft in de Kralingse villa vrijwel alle houten vloeren voorzien van dit innovatieve lageretemperatuursysteem waarvoor de 18mm dunne gipsvezelplaten van fermacell als basis zijn toegepast.

In de fabriek van Uniwarm worden in deze gipsplaten sleuven gefreesd en voorzien van leidingen en koppelingen. Het complete klimaatsysteem wordt prefab op de bouwplaats aangeleverd. Oprichter en directeur van Uniwarm, Peter Riethorst: “Het is een verwarmingslichaam, koelsysteem en afbouwplaat in één. Het bespaart niet alleen energie vanwege de aansluiting op een warmtepomp, maar de gespreide warmte die van de vloerverwarming afkomt, zorgt voor een behaaglijk klimaat in de woning.”

Ook als het buiten bijvoorbeeld tien graden vriest, schetst Riethorst. “Het systeem kan droog op een houten of betonnen vloer worden aangelegd. Dat is een groot voordeel ten opzichte van de traditionele natte zandcement vloerverwarmingssystemen. Ten eerste zijn deze veel dikker en zwaarder en ten tweede kost het meer tijd voordat ze droog zijn.”

Aanpassing constructie
Bij zandcement vloeren voor vloerverwarming moet de constructie van de vloeren volledig worden aangepast om het gewicht te kunnen dragen. Dit brengt bij een oude, monumentale woning met een houten balkenlaag veel kosten en een langere bouwtijd met zich mee.

“Het klimaatsysteem van Uniwarm kan rechtstreeks, zonder extra aanpassingen zoals egalisering, op de houten vloerdelen worden gelegd.”

Een ander voordeel vindt Riethorst dat deze vloerverwarmingsplaten slechts een opbouwhoogte van 18mm dik hebben, waarop vrijwel elke afwerkvloer past. “Omdat de platen zo dun zijn, kunnen er gemakkelijk extra geluidontkoppelingslagen (ontkoppelen contactgeluid met de basisvloer, red.) tussen gelegd worden. Iets wat we ook hebben toegepast op de houten vloeren van de villa in Kralingen”, geeft Riethorst aan.

Brandwerendheid
Naast contactgeluidisolatie bieden deze dunne platen ruimte voor een 10mm fermacell Gipsvezelplaat waardoor het systeem 60 minuten brandwerend wordt. “Omdat de leidingen zo dicht tegen de afwerkvloer liggen, kan dit vloerverwarmingssysteem vrij snel warmte of koeling afgeven waardoor er onmiddellijk een comfortabel klimaat ontstaat in een ruimte.”

Legplan
Om ruimtes passend te maken, wordt per renovatieproject een legplan van elke ruimte in de woning gemaakt waarin de fermacell multi-platen (500x600x18mm) en de combi-platen (1000x600x18mm) worden gecombineerd. “Hierdoor is deze vloerverwarming uitermate geschikt voor alle soorten bouwprojecten, zoals in de villa in Kralingen met afwijkende oppervlaktematen”. Volgens Riethorst zijn bij dit renovatieproject qua warmteafgifte alle grenzen opgezocht.

“De bewoners wilden graag een mooie eikenhouten parket bovenop de vloerverwarming. Maar, hout op vloerverwarming zorgt voor veertig procent minder warmteafgifte. Doordat de villa zo goed is geïsoleerd en de warmtebron is gekoppeld aan een vloerverwarmingssyteem, ontstaat er een behaaglijk binnenklimaat, ondanks het houten parket op de vloer.”

Geleidelijke warmtespreiding
Wouter van der Velde, technisch adviseur bij fermacell in Niftrik, legt uit dat de gipsvezelplaten van fermacell door hun homogeniteit voor een geleidelijke warmtespreiding zorgen.

“Omdat een groot oppervlakte warmte afgeeft, kan in een woning worden volstaan met een lage temperatuur en dat bespaart uiteraard energie”, zegt Van der Velde. “Vloerverwarming zorgt voor een constante temperatuur en levert hierdoor altijd een behaaglijk binnenklimaat op in een ruimte.”

Deze platen passen prima in een vloerverwarmingssysteem dat is gestoeld op een lage aanvoertemperatuur van het water. De platen zelf houden de warmte vast en blijven warmte afgeven.

Geen standaardoplossing
Larson van Dijk is chief engineer bij fermacell. Hij legt uit dat het vrij ingewikkeld is om bij renovatieprojecten van woningen een standaardoplossing toe te passen waarmee een woning energetisch beter presteert.

“Er zijn zoveel verschillende soorten, maten en stijlen woningen die allemaal om een eigen mix aan energieneutrale maatregelen vragen. Het realiseren van een lageretemperatuurverwarming is weliswaar een mooi streven, maar het moet wel betaalbaar zijn”, zegt Van Dijk.

Daarnaast wordt in dit energieneutrale streven over het algemeen te weinig rekening gehouden met veilig en behaaglijk wonen. Er is eigenlijk een goed renovatieconcept nodig waarbij energieneutrale maatregelen worden gecombineerd met bouwkundige aanpassingen waaraan de bouwende Nederlander ook nog kan verdienen.

Slechte renovaties
Volgens Van Dijk wordt op dit moment vaak voor goedkope oplossingen en materialen gekozen die eigenlijk niet voldoen aan de voorwaardes van veilig, gezond en behaaglijk wonen, maar wel voldoen aan de energiebehoeften. “Dat leidt tot slechte renovaties.” Van Dijk vindt het jammer de bouwbranche in Nederland nog niet volwassen lijkt te zijn om meer ecologische en gezondere bouwkeuzes te maken. “Hiervoor zijn kennelijk regels nodig.”

Lees ook
Zeventig gasloze woningen in Soest

Reageer op dit artikel