Lagetemperatuur-afgifte met radiator voor stralingswarmte

Met de Elia brengt Vasco een nieuwe lagetemperatuur-radiator op de markt. Het voordeel volgens het bedrijf is de afgifte van stralingswarmte, wat mensen als behaaglijk ervaren. Met de ingebouwde ventilatoren geeft de Elia echter ook convectiewarmte af.

De Elia lijkt op een traditionele radiator. Het verschil is de toevoeging van ventilatoren, waardoor er meer warmte wordt afgegeven. Dat maakt de Elia, als lagetemperatuur-afgiftesysteem, geschikt om met een warmtepomp te worden gecombineerd. De vergelijking met een convector ligt op de loer. Een convector opgetrokken uit aluminium lamellen en koperen pijpen levert echter geen of nauwelijks stralingswarmte, terwijl de Elia dat wel doet.

Ventilatoren voor convectiewarmte

“Het voordeel van stralingswarmte is dat het behaaglijk aanvoelt”, zegt Johan Jame, product manager bij Vasco. “Als de afgiftetemperatuur boven de lichaamstemperatuur komt, wordt dat voelbaar.” Maar om enkel met stralingswarmte een ruimte met lagere temperaturen te verwarmen, is vanwege de benodigde afmetingen geen reële optie. Daarom zijn de ventilatoren toegevoegd die convectiewarmte oftewel indirecte warmte afgeven. Volgens Jame warmt de Elia een ruimte efficiënt op, waarbij de warmte snel over de ruimte wordt verdeeld.

Zowel nieuwbouw als bestaande bouw

De Elia is zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw bedoeld. In bestaande bouw kan de Elia direct de bestaande radiatoren vervangen, waarbij er zes mogelijke bevestigingspunten voor de leidingen zijn. “Meestal wordt een radiator vervangen door een even grote lagetemperatuur-radiator, maar dat moet wel per geval worden bekeken. En uiteraard moet de woning of ruimte goed geïsoleerd zijn”, zegt Jame.

De Elia, bezien vanaf de onderkant.

Belang van regelmatig schoonmaken

De ventilatoren, die voor extra warmteafgifte zorgen, zijn bovenin de radiator geplaatst. Ze trekken de lucht door de radiator, die daardoor opwarmt. Jame: “Met de plaatsing bovenaan zijn ze niet alleen gemakkelijker schoon te maken, het is ook meteen zichtbaar wanneer dit nodig is. Dit in tegenstelling tot plaatsing onderaan. Regelmatig schoonmaken is belangrijk omdat door de luchtstroming ook stof wordt verplaatst. Een ander voordeel van de ventilatoren bovenaan is dat het goed zichtbaar is als een ventilator defect is. Bij bevestiging onderaan zie je dat niet.”

Thermostaatknop en frequentieregelaar

Naast de ventilatoren, die volgens Jame weinig geluid maken, heeft de Elia een thermostaatknop en een frequentieregelaar die de draaisnelheid van de ventilatoren regelt. Dit gebeurt automatisch op basis van metingen van de ruimte- en radiatorplaattemperatuur. Hoe groter het verschil tussen de twee, hoe sneller de ventilatoren gaan draaien. Vanwege de elektromotor moet de radiator op een stopcontact worden aangesloten. Er hoeft verder niets te worden ingesteld.