TripleAqua door EU Renewable Heating and Cooling uitgeroepen tot ‘beste innovatie’

Het European Technology and Innovation Platform on Renewable Heating & Cooling (RHC-ETIP) heeft TripleAqua, een in Nederland ontwikkeld warmtepompsysteem, gekozen als het beste innovatieproject in de categorie warmtepompen van haar awards-programma. Met de award-uitreiking ondersteunt RHC-ETIP projecten waarmee gebouwen duurzaam van koeling en verwarming worden voorzien.
Delen:

“Ik ben bijzonder blij dat het beoordelingscomité TripleAqua tot winnaar uit 27 inzendingen heeft uitgeroepen”, stelt Menno van der Hoff, directeur R&D HVAC bij Uniechemie. Als geestelijk vader van Triple Aqua presenteerde hij de eigenschappen van het systeem, tijdens een sessie in het kader van de EU Sustainable Energy Week in Brussel.

Besparing op energiekosten

Uniechemie uit Apeldoorn is onderdeel van de Zweedse HVAC&R-distributeur Beijer Ref, die TripleAqua verkoopt en in oktober 2016 ook een TripleAqua-unit op zijn Chillventa-stand toonde. Volgens Beijer Ref kan TripleAqua in vergelijking met traditionele warmtepompensystemen tot 50 procent op verwarmings- en koelingskosten besparen bij toepassing in commerciële gebouwen, zoals kantoorgebouwen, hotels en ziekenhuizen. Het systeem zou een COP van tussen de 4 en 10 kunnen behalen.

Koudemiddel R443A

Het TripleAqua-systeem gebruikt R443A, volgens ASHRAE een mengsel van propaan, propeen en isobutaan (R1270, R290 en R600a in de verhouding 55.0/40.0/5.0 procent). Het systeem heeft een lading van minder dan 5 kg van dit koudemiddel, dat een GWP heeft van 3. TripleAqua heeft de mogelijkheid om warmte en koude in buffers op te slaan voor later gebruik, waarbij tegelijkertijd of individueel verwarming en koeling kan worden afgenomen. Het is een driepijpssysteem, om warmte en koude te verdelen en om water bij omgevingstemperatuur terug te voeren.

Meer informatie is te vinden op de website van Triple Aqua.