Radar toont ISSO-inspectie van warmtepompboilers

Vanavond gaat het tv-programma Radar in op de toepassing van warmtepompboilers in een oud kantoorpand dat deels is omgebouwd tot starterswoningen. De bewoners klagen over hoge energiekosten, lauw tapwater en het feit dat de woning niet warm wordt.
Delen:

Daarnaast wijzen de energieleveranciers de bewoners erop dat zij te veel energie verbruiken voor het aantal mensen dat er woont. De betrokken partijen hebben nog geen oplossing kunnen vinden voor de klachten. ISSO heeft op verzoek van Radar een inspectie van de installaties uitgevoerd. In de uitzending van vanavond is die inspectie te zien.

Ventilatielucht als bron

Met een warmtepompboiler wordt op een energiezuinige manier warm tapwater gemaakt. De boiler is aangesloten op het ventilatiesysteem, zodat de warmte uit de afgezogen ventilatielucht door de warmtepomp kan worden gebruikt om het water in het voorraadvat op te warmen.  Met de warmtepompboiler en een gekoppelde elektrische boiler worden de woningen waar Radar vanavond aandacht aan besteedt zowel van verwarming als warm tapwater voorzien.

> Leestip: Verbruik warmtepomp in Radar-reportage niet representatief

Kantoor omgebouwd tot starterswoningen

Op de verdiepingen van het betreffende pand, dat dateert uit 1985, bevinden zich bestaande woningen. Het kantoor dat op de begane grond was gevestigd is vorig jaar omgebouwd tot 22 starterswoningen. De individuele warmtepompboilers hebben een opslagcapaciteit van 260 liter en bevinden zich in de technische ruimtes van de woningen. Daar zijn ze in serie opgesteld met een warmtewisselaar voor de warmteoverdracht naar vloerverwarming, een transportpomp en een elektrische boiler. Na de elektrische boiler gaat de leiding weer terug naar de warmtepompboiler.

Inspectie door ISSO

In de uitzending van Radar, vanavond om 20.30 op NPO 1, is de inspectie te zien die Jos de Leeuw, projectcoördinator bij ISSO, uitvoerde. Na de uitzending is een verslag van de inspectie terug te lezen op de website van ISSO.

> Gerelateerd artikel: Warmtepompgebruiker bij Radar: wat ging er mis?

Dit vind je misschien ook interessant