Heijmans: te snelle invoering gasloos bouwen slecht voor woningmarkt

Het recente besluit van het kabinet om gasloos bouwen te versnellen, kan de woningmarkt verder in problemen brengen. Dat stelt Heijmans, een van de grootste woningbouwers van Nederland in Cobouw.
Delen:

“Een te snelle invoering van de nieuwe wetgeving om gasloos bouwen verplicht te stellen kan leiden tot vertraging in het opstarten van nieuwe projecten. Hiermee zal de druk op de woningmarkt naar verwachting nog verder toenemen”, waarschuwt Heijmans in een woensdag gepubliceerde trading update. Heijmans verwijst daarmee naar het besluit van het kabinet om de verplichte gasaansluiting bij woningen per 1 juli van dit jaar af te schaffen. Het voornemen leidde vorige maand tot heftig verzet van bouwbedrijven, projectontwikkelaars en corporaties.

“We begrijpen dat de maatschappelijk druk hoog is en dat de emoties oplopen, maar de grote haast waaronder deze besluitvorming nu plaatsvindt vinden wij onverstandig”, schreef Bart van Breukelen, voorzitter van projectontwikkelaarsvereniging Neprom in een brief aan ministers Wiebes en Ollongren.

Blijvende aandacht nodig voor nieuwe ontwikkellocaties
Heijmans sluit zich nu openlijk aan bij het verzet. Het bouwconcern staat overigens positief tegenover woningen zonder gas. “Heijmans heeft de ambitie hierin een regierol te vervullen door niet alleen op objectniveau maar juist ook op gebiedsniveau gasloze oplossingen te ontwikkelen. Heijmans ziet gasloos bouwen als een kans om verduurzaming van de bebouwde omgeving structureel vorm te geven.” In Dordrecht ontwikkelt en bouwt het bedrijf 72 gasloze koopwoningen in het project Tromppark.

Heijmans maakt zich ook zorgen over het gebrek aan ontwikkellocaties. Daarvoor is “blijvende aandacht” nodig “in een markt die meer onder spanning komt te staan”.
Voor ontwikkelaars en woningbouwers is het de kunst om tempo te houden. “In een krappe markt is het vullen van de verkoopetalage met voldoende aanbod een uitdaging.”

Heijmans zag desondanks de woningverkopen in de eerste vier maanden van 2018 toenemen ten opzichte van een jaar eerder. Tot en met april zijn in totaal 455 woningen verkocht (zelfde periode 2017: 440 woningen). De verkoop aan particulieren is met 391 woningen gelijk gebleven (januari – april 2017: 392 woningen).

Lees ook: Bouwsector overvallen door ‘overhaast’ aardgasverbod