artikel

CO2-warmtepomp zorgt voor tapwater in opleidingscentrum

Tapwater

CO2-warmtepomp zorgt voor tapwater in opleidingscentrum

Het nieuwe pand voor de opleiding Uniformberoepen van ROC Friese Poort in Leeuwarden wordt gekoeld en verwarmd middels een VRV-systeem. Dit kan met wat aanpassingen eventueel ook worden gebruikt voor de bereiding van warm tapwater. In dit geval is er echter voor gekozen om voor die toepassing een hoogtemperatuur-warmtepomp in te zetten. Het ‘innovatieve’ van deze oplossing is dat het een CO2-warmtepomp betreft.

De keuze voor een tapwaterwarmtepomp werd ingegeven door redenen van technische en economische aard. “Met deze combinatie is het bovendien mogelijk om met minder pv-panelen op het dak van het gebouw toch aan de EPC-doelstelling te voldoen”, vertelt Klaas Buikema, projectleider bij installateur Pranger-Rosier. “Daardoor dragen het klimaatsysteem en de tapwaterwarmtepomp er aan bij dat het gebouw energieneutraal is.”

Tapwatervraag
Als warmtepomp is de vorig jaar door Alklima geïntroduceerde Mitsubishi Electric QAHV – ook wel Eco Cute genaamd – geselecteerd; een CO₂-warmtepomp die is ontwikkeld voor het produceren van grote hoeveelheden warm tapwater. In het pand van Friese Poort worden opleidingen voor zogeheten uniformberoepen gegeven. Jongeren worden er opgeleid tot beveiliger, handhaver of een baan bij Defensie. Buikema: “Dat verklaart de noodzaak van een aparte tapwatervoorziening. In het kader van de opleidingen wordt hier veel gesport, zowel binnen als buiten. In totaal telt het gebouw 36 douches, daarvan moeten er 18 gelijktijdig kunnen worden gebruikt. Vervolgens moet de
warmwatervoorraad binnen in een lesuur van vijftig minuten weer op temperatuur zijn gebracht.”

Installatie
Die watervoorraad wordt opgeslagen in twee buffervaten van respectievelijk vierhonderd en driehonderd liter. Deze vaten staan in de technische ruimte op de bovenste verdieping van het pand, en direct erboven staat de warmtepomp op het dak. De leidinglengte tussen de warmtepomp en de buffervaten is daardoor beperkt tot ongeveer tien meter. De warmtepomp levert water van circa 70 °C aan de buffervaten. Om het water met die temperatuur te distribueren, zijn de warmtepomp en de vaten aangesloten op een recirculatieleiding die langs alle douchegroepen loopt. Volgens Klaas Buikema verliep de installatie van de warmtepomp volledig volgens plan: “We zijn geen onverwachte verrassingen tegengekomen; feitelijk gaat het hier om een plug & play-installatie.

Tevreden over eindresultaat
In de allereerste plannen voor dit nieuwbouwpand was naast de VRV voorzien in een zonneboiler-installatie die op het dak zou komen, precies op de plaats waar nu toch voor deze warmtepomp is gekozen. Daardoor was er voldoende ruimte op het dak, en was ook de gewichtsbelasting van het systeem geen probleem.” Het nieuwe gebouw van Friese Poort is enkele maanden geleden opgeleverd en inmiddels wordt volop gebruikgemaakt van de douchevoorzieningen. Volgens Buikema werkt de tapwaterinstallatie naar behoren: “Er heeft zich nog geen enkele storing voorgedaan, er is continu voldoende warm water aanwezig en het water heeft ook de juiste temperatuur. Zowel de opdrachtgever als de eindgebruikers zijn tevreden over het resultaat.”

> Leestip: Het klimaatsysteem van het nieuwe pand van Friese Poort bestaat uit een awardwinnend VRV-systeem.

Reageer op dit artikel