nieuws

GGD’s vragen aandacht voor gezondheidseffecten geluid warmtepompen

Sector

GGD’s zijn bezorgd over het effect dat maatregelen in het Klimaatakkoord op de gezondheid hebben. Dat blijkt uit een brief aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. In die brief wordt ook het geluid van warmtepompen genoemd.

GGD’s vragen aandacht voor gezondheidseffecten geluid warmtepompen

In het Klimaatakkoord is volgens de GGD’s te weinig aandacht voor de effecten van de voorgestelde maatregelen op de gezondheid. Ze willen dat die effecten worden meegewogen. De GGD’s wijzen ook op het geluid van warmtepompen. Verschillende dagbladen hebben hierover geschreven.

 

Ergernis over geluid

In een bericht in de Volkskrant komt Tjeerd Andringa aan het woord. Hij is onderzoeker auditieve cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens hem leidt ergernis over geluid bij mensen tot een verhoogd adrenalineniveau en stress. Dat is slecht voor het immuunsysteem, zodat mensen vatbaarder worden voor ziektes.
Andringa stelt zelfs vast dat mensen die zich ergeren aan geluid vroegtijdig kunnen overlijden. Dat deze gevolgen op korte termijn niet waarneembaar zijn, zorgt er volgens hem voor dat het geluid weinig urgentie heeft. Navraag van de krant bij de Nederlandse Stichting Geluidshinder leert dat daar jaarlijks enkele tientallen klachten over het geluid van warmtepompen binnenkomen.

Overleg over plaatsing warmtepomp

De geluidspecialist uit Groningen stelt verder vast dat niet de geluidssterkte, maar de context van het geluid het meest bepalend is voor de mate van overlast en gezondheidsklachten. Zo kun je van aardige buren meer hebben dan wanneer je er geen goede relatie mee hebt. Goed overleg over de plaatsing van de warmtepomp zal ook helpen bij de acceptatie van geluid. Verder kan een relatief stille warmtepomp in een stille omgeving toch nog voor overlast zorgen, terwijl dat in een lawaaiige omgeving niet het geval is. Andringa wijst in de Volkskrant verder op de werking van de hersenen. Geluid met een negatieve emotie krijgt volgens hem voorrang in het brein. Dat maakt het lastig om geluid waaraan je je ergert te negeren.

Lees meer over geluid en warmtepompen:
• White paper over de  psychische kant van geluid warmtepompen
• Door geluidseisen zet Minister zet warmtepomp buiten spel
• Geluid airco in De Rijdende Rechter
• In de berichten vliegen verschillende termen voorbij, zoals geluidsvermogen, luchtdruk, dB, dB(A) en geluidsenergie. Maar wat   betekenen ze eigenlijk?
• Het geluid van lucht/water-warmtepompen: ‘is de wetgever horende doof?’
• De voorgestelde wijziging van het Bouwbesluit omvat geluidseisen voor buitenunits.
• Het Institute of Technology (AIT) in Wenen doet onder programmanaam SilentAirHP onderzoek naar een ultrastil concept voor een  lucht/water-warmtepomp.
• Volgens Onderzoeksbureau Sira Consulting brengt de invoering van geluidseisen maatschappelijke kosten met zich mee.
• Het consumentenprogramma Kassa nam vorig stelling met de uitspraak dat miljoenen Nederlanders last gaan krijgen van het geluid van warmtepompen.
• Een lucht-water warmtepomp maakt wat geluid, maar er zijn voldoende oplossingen voor, zo blijkt uit een rondvraag langs marktpartijen, naar aanleiding van uitspraken in het programma Kassa.
• Als je van tevoren goed nadenkt hoe en waar je een warmtepomp plaatst, hoeft geluid geen issue te zijn”, stelt Richard van der Lei, directeur Koelvisie in Drachten, in zijn gastcolumn.
Reageer op dit artikel