nieuws

Woningeigenaar leent liever voor ‘losse warmtepomp’ dan voor nul-op-de-meter

Sector

Ruim vijf jaar geleden ging het Nationaal Energiebespaarfonds van start. Vanuit dit fonds kunnen woningeigenaren tegen een lage rente geld lenen voor energiebesparende maatregelen in hun huis. Inmiddels blijkt dat ze daarbij vooral in ‘losse maatregelen’ zoals een warmtepomp investeren, en afzien van een lening voor het ‘NOM’ maken van hun woning.

Woningeigenaar leent liever voor ‘losse warmtepomp’ dan voor nul-op-de-meter

Het totaal aantal aanvragen voor een lening is het afgelopen jaar enorm toegenomen, zo is in het jaarverslag van het Nationaal Energiebespaarfonds te lezen. In 2018 werd door particuliere bezitters en VVE’s voor ruim 113 miljoen euro aan leningen aangevraagd, even veel als in 2016 en 2017 samen. Met dit geld zijn ruim 9.000 woningen verduurzaamd, bijna 3.000 meer dan in 2017. Dat impliceert dat per woning meer geld aan verduurzaming werd uitgegeven, maar in vrijwel alle gevallen ging het ‘slechts’ om de toepassing van losstaande maatregelen zoals isolatie, een warmtepomp of pv-panelen.

Weinig animo voor NOM

De mogelijkheid om geld uit het fonds te lenen voor een ‘Nul-op-de-meter-propositie’ of een ‘zeer energiezuinig pakket’ dat iets minder ver gaat werd in 2016 in het leven geroepen. Er blijkt echter nauwelijks vraag naar: in drie jaar tijd is door 7 woningeigenaren gebruikgemaakt van het NOM-pakket. Daarvan werd de eerste woning pas vorig jaar, dus anderhalf jaar nadat de mogelijkheid startte, Nul-op-de-meter gemaakt. “Dit laat zien dat het vergaand verduurzamen van een woning een enorme klus is”, stelt het jaarverslag van het fonds. En het aantal aanvragen voor een NOM-lening loopt nog steeds niet storm: naast de 7 toegekende NOM-leningen lopen er nu 16 aanvragen voor. Daarnaast is de afgelopen jaren 3 keer een lening voor een ‘zeer energiezuinige pakket’ verstrekt; voor dit pakket zijn nu 5 aanvragen voor in behandeling.

Wat is het Nationaal Energiebespaarfonds?
Het Nationaal Energiebespaarfonds is in 2014 opgezet door het ministerie van Binnenlandse Zaken, met als doel woningeigenaren te stimuleren hun huis te verduurzamen. Het ministerie participeert zelf in het fonds met een achtergestelde lening van 115 miljoen euro. Andere deelnemers zijn de Rabobank (100 miljoen euro), ASN Bank (25 miljoen euro) en de ‘Council of Europe Development Bank’ (250 miljoen euro). In de vijf jaar die het fonds nu bestaat is in totaal bijna 250 miljoen euro aan energiebespaarleningen verstrekt, waarmee 15.500 woningen van particulieren en 5.300 woningen van vve’s zijn verbeterd. Sinds 2014 zijn via het fonds bijvoorbeeld 1.786 warmtepompen, 5.507 pv-panelen en 808 zonneboilers gefinancierd.

Het jaarverslag van het Nationaal Energiebespaarfonds kan hier worden gedownload (let op: download start direct na klikken)

> Leestip: Financiering helpt overstap naar gasloos wonen

Reageer op dit artikel