nieuws

Techniek Nederland wil strengere BENG-eisen

Sector

Techniek Nederland (voorheen Uneto-VNI) vindt dat het kabinet te weinig ambitie toont bij de voorgestelde nieuwe norm voor bijna-energieneutrale gebouwen (BENG). “De nieuwe norm betekent een stap terug en blokkeert een versnelling van de energietransitie”, stelt Doekle Terpstra, voorzitter van de ondernemersorganisatie voor de technische sector.

Techniek Nederland wil strengere BENG-eisen

In een brief aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken pleit Terpstra voor strengere energieprestatie-eisen die recht doen aan de klimaatdoelstellingen voor de gebouwde omgeving. Terpstra: “De koplopers in de technische sector laten dagelijks zien dat zij met duurzame technieken probleemloos zeer energiezuinige en comfortabele huizen realiseren. Met de norm die de minister nu voorstelt, kunnen er na 2020 woningen worden gebouwd die qua energieprestatie slechter zijn dan de huidige nieuwbouw. De overheid beloont de achterblijvers, terwijl we juist een sprong voorwaarts nodig hebben.”

Warmtevraag blijft groot

Techniek Nederland keert zich met name tegen de lage isolatie-eis in de voorgestelde norm. Is een huis onvoldoende geïsoleerd, dan blijft de warmtevraag groot en wordt het lastiger om in zo’n woning duurzame energietechnieken toe te passen. Daarnaast wil Techniek Nederland dat ventilatie-eisen onderdeel worden van de nieuwe BENG-norm. Terpstra: “Het kabinet stelt nu een norm voor die het mogelijk maakt woningen te voorzien van mechanische ventilatie met natuurlijke toevoer van de ventilatielucht. Dat is niet energiezuinig en leidt tot een ongezond binnenklimaat, doordat bewoners de ventilatieroosters in de winter vaak afsluiten.”

Reageer op dit artikel