nieuws

Klimaatakkoord is ‘een banenmachine’

Sector

“Het Klimaatakkoord creëert een bloeiende economie, met volop klimaatbanen”, zo stelt Olof van der Gaag, directeur van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Deze vereniging gaf opdracht aan ECN (Energie Onderzoekcentrum  Nederland) om de werkgelegenheidseffecten van voorgestelde klimaatmaatregelen te berekenen. Uit het onderzoeksrapport dat vrijdag werd gepresenteerd, blijkt dat het Klimaatakkoord in 2030 netto 39.000 tot 72.000 extra voltijdsbanen oplevert. 

Klimaatakkoord is ‘een banenmachine’

Het Klimaatakkoord creëert 42.000 tot 78.000 voltijdsbanen. Daar staan enkele duizenden banen in de fossiele energie-sector tegenover die verloren gaan. De nieuwe banen ontstaan met name in projectontwikkeling van energie-infrastructuur, de bouw- en installatie-wereld, en in toelevering voor de energietransitie.

‘Investeren in klimaatbanen’

De voorspelde banengroei brengt ook een uitdaging met zich mee. “Veel bedrijven in onze sector hebben nu al grote moeite om voldoende mensen te vinden: energiebedrijven, netbeheerders, projectontwikkelaars, isolatiebedrijven en installateurs van zonnepanelen en warmtepompen. Daarom moeten we investeren in de invulling van die klimaatbanen en daarbij een goede toekomst bieden aan mensen die hun baan in de fossiele sector verliezen”, aldus NVDE-directeur Olof van der Gaag.
Volgens Doeke Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland, zijn er volop kansen voor mensen waarvan de baan in dat kader op de tocht komt te staan: “Wij bieden mensen die hun baan kwijtraken graag een nieuwe start in de groene, duurzame economie. Als je de overstap maakt naar de technische sector, levert je dat gegarandeerd werk op. Met een vast contract, géén flexbaan”.

Een uitwerking van de berekeningen is te vinden in het rapport ‘Verkenning werkgelegenheidseffecten van klimaatmaatregelen’. Dit rapport staat online op de website van de NVDE.

> Lees meer over het Klimaatakkoord:
Regering en planbureaus geven boost aan warmtepompen
Ontwerp-Klimaatakkoord oogst zowel lof als kritiek
Samsom: “Het is een misvatting dat we gasketels uit huizen komen slopen”

Reageer op dit artikel