nieuws

Samsom: “Het is een misvatting dat we gasketels uit huizen komen slopen”

Sector

Als de oorspronkelijke planning wordt gevolgd, moet eind deze week een definitief Klimaatakkoord worden beklonken. De kans is erg groot dat deze deadline niet wordt gehaald, doordat de discussie aan verschillende klimaattafels stroef verloopt. Waarschijnlijk komt het kabinet vrijdag met een soort ‘tussenakkoord’ dat nog verder moet worden ingevuld. Afgelopen maandag nam Diederik Samsom, onderhandelaar bij de Klimaattafel ‘Gebouwde Omgeving’ een klein voorschot, in het tv-programma Pauw.

Samsom: “Het is een misvatting dat we gasketels uit huizen komen slopen”

Zonder meer het belangrijkste struikelpunt aan de klimaattafels hangt samen met de Nederlandse vraag ‘Wie gaat voor de verduurzaming betalen?’. In de studio van Pauw waren drie huiseigenaren aangeschoven die elk tegen de financiering voor ‘verplichte’ verduurzaming van hun huis aanlopen. Zo kreeg een bewoonster van de Utrechtse wijk Overvecht een adviseur over de vloer die doorberekende dat het haar zo’n 30.000 euro kost om haar huis van het aardgas te halen. “Ik heb geen idee waar dat geld vandaan moet komen, en dat geldt voor veel mensen in mijn wijk. In Overvecht wonen weinig mensen die zo rijk zijn”, legde ze Samsom voor.

‘Hysterisch goed isoleren’

Volgens Diederik Samsom verdient de gemeente Utrecht een compliment vanwege de voortvarende aanpak, maar is bij de wijk Overvecht de verkeerde afslag gekozen: “Veel woningen die begin jaren ’80 werden gebouwd, zijn slecht geïsoleerd. Dat levert een probleem op als je er per se een warmtepomp in wilt plaatsen, want om een warmtepomp goed te laten functioneren moet je ‘hysterisch goed’ isoleren. Dat is bij dit soort woningen geen betaalbare optie; het zou veel beter zijn om ze tot ongeveer label B te isoleren en ze vervolgens aan te sluiten op een warmtenet.”
Overigens stelt Samsom dat er ook genoeg huizen zijn waarbij verduurzaming momenteel eigenlijk helemaal niet haalbaar is. “Als je een oude woning hebt waar weinig extra aan valt te isoleren, is een hr-ketel de komende jaren waarschijnlijk de beste verwarmingsoptie. Het is een misvatting dat we binnenkort met een koevoet in alle Nederlandse woningen langskomen om de gasketel van de muur te slopen.”

Geld lenen voor energiebesparing

Als in een woonwijk wel een ‘isolatieslag naar label B’ mogelijk is, kost dat gemiddeld ongeveer 10.000 euro per woning. De vraag is hoe bewoners die het niet breed hebben zo’n bedrag op kunnen brengen. Samsom zet daarvoor in op een nieuw type leensysteem, waarbij de aflossing van je lening gelijk is aan de besparing op de energierekening. Dat levert een aardgasvrij en comfortabel verwarmd huis op, waarbij de bewoner maandelijks geen extra kosten kwijt is. Samsom: “Anders dan bij een lening voor een nieuwe keuken, levert het lenen voor energiebesparende maatregelen uiteindelijk gewoon geld op.”

Koppelen aan de woning

Zo’n leensysteem levert echter wel een probleem op als je je huis tussentijds wilt verkopen, want dan zit je met een forse restschuld, wierp een van de aanwezige bewoners tegen. “Dat klopt”, reageerde Samsom, “maar daarom wil ik naar een een systeem waarbij je die lening aan het huis koppelt, en niet aan de bewoner. Als je je woning verkoopt, neemt de nieuwe eigenaar die lening over. Dat heeft als het goed is geen gevolgen voor de verkoopprijs. Energiezuinigheid van een woning speelt daar namelijk ook een steeds belangrijkere rol in”.

Chinese vliegvelden

Tot slot van het gesprek opperde Jeroen Pauw nog dat alle inspanningen om Nederland van het aardgas te halen op wereldschaal nauwelijks iets bijdragen aan klimaatbescherming. Onlangs kwam in het nieuws dat in China de komende vijftien jaar 216 nieuwe vliegvelden worden bijgebouwd. “Wat heeft het dan nog voor zin om hier te investeren in een warmtepomp of warmtenetaansluiting?”
Volgens Samsom is dat een rare manier van redeneren: “Als ik de belastingdienst bel en zeg dat mijn inkomstenbelasting op het grote geheel niks voorstelt en ik daarom maar stop met betalen, wordt dat ook niet geaccepteerd. Vanuit die logica kunnen we overal wel mee stoppen.” Los daarvan mag Nederland volgens hem ook niet al te hard met een vingertje naar China wijzen, als het om duurzaamheid gaat: “In China wordt elke maand 100 vierkante kilometer aan pv-panelen aangelegd, en er zijn steden waarin binnen no-time het volledige openbaar vervoer is geëlektrificeerd. Als het om duurzaamheid gaat, zet China veel sneller grote stappen dan wij.”

> Leestip: ‘Onduidelijkheid vermindert het draagvlak voor de energietransitie’

> Leestip: In een pilot werden de afgelopen twee jaar de energiekosten van verschillende klimaatsystemen vergeleken.

> Leestip: Diederik Samsom: ‘Er moet een ‘Nederlandse warmtepomp’ komen’.

Reageer op dit artikel