nieuws

‘Structuren doorbreken om van aardgas te gaan’

Sector

‘Structuren doorbreken om van aardgas te gaan’

Als eerste Utrechtse woonwijk wordt Overvecht-Noord uiterlijk in 2030 aardgasvrij. Wethouder en ‘beste jonge bestuurder’ van Nederland Lot van Hooijdonk doet in het openingsdebat van Vakbeurs Energie op 9 oktober uit de doeken hoe gemeenten met bewoners en bedrijven samen deze warmtetransitie kunnen maken.

Samenwerking is voor de energietransitie cruciaal, maar botsende belangen en afschrikwekkende kostenplaatjes maken het er niet gemakkelijker op. De voorlopige resultaten in het Klimaatakkoord zijn hier een voorbeeld van.

Aftrap Vakbeurs Energie

Lot van Hooijdonk, wethouder voor GroenLinks in Utrecht en twee keer verkozen tot beste jonge bestuurder van Nederland, trapt Vakbeurs Energie op 9 oktober af met een debat over de uitdagingen voor gemeenten. Van Hooijdonk heeft met netbeheerder Stedin beloofd om Overvecht-Noord al voor 2030 van het aardgas te koppelen. Daar houden de plannen niet bij op: met netbeheerders, corporaties, makelaars, bewoners, huurders, bouwbedrijven en installateurs werkt Van Hooijdonk aan het Stadsakkoord Utrecht gasloos om de hele stad duurzaam te gaan verwarmen.

‘Shoppen bij IKEA’

Om de zorgen van buurtbewoners over prijzige verbouwingen weg te nemen, zet de GroenLinks-wethouder zich in voor financiële oplossingen. Van het aardgas af gaan moet goedkoper worden, en duurzaam renoveren even gemakkelijk zijn als shoppen bij IKEA. Van Hooijdonk pleit voor op grote schaal gemaakte onderdelen die bewoners naar eigen smaak kunnen combineren. Leningen die niet aan bewoners, maar aan huizen zijn gekoppeld, maken – samen met subsidies – aardgasvrij verbouwen haalbaar voor huiseigenaren, aldus de wethouder.

Vaste structuren doorbreken

Innovatie is dus vereist om van het aardgas af te gaan. Dat betekent dat nieuwe financiële regelingen nodig zijn, maar ook nieuwe producten en oplossingen die aansluiten bij de wensen van bewoners en bedrijven, en die bij lokale warmtebronnen en de bestaande infrastructuur van netbeheerders passen. De gemeente kan als enige goede keuzes maken die passen bij de lokale omstandigheden, zegt Van Hooijdonk. Tijdens het openingsdebat van Vakbeurs Energie gaat Van Hooijdonk dieper in op samenwerken en innovatie voor de warmtetransitie. De wethouder debatteert over welke vaste structuren doorbroken moeten worden om van het aardgas af te gaan. Ze gaat in het openingsdebat onder ander in gesprek met Sukanya Prabhudesai, voorzitter van de Energy Club TU Delft en Peter Vermaat, CEO van Enexis.

Exposanten, partners en sprekers

Aardgasvrij wonen en werken is één van de vele uitdagingen die energieprofessionals in de energietransitie het hoofd moeten bieden. Om over de laatste kennis van innovatieve oplossingen en samenwerkingen te beschikken, is een bezoek aan  Vakbeurs Energie onmisbaar, zo stelt de beursorganisatie. Ruim 350 exposanten en honderden sprekers bieden producten en ideeën voor energiebesparing, energiezuinig bouwen en duurzame bronnen. Van isolatie, bijna-energieneutrale gebouwen (BENG) en blockchain, tot de informatieplicht rond energiebesparing: alle dimensies van de energietransitie passeren de revue.

Meer informatie over het programma en de openingstijden is te vinden op de beurswebsite.

Warmtepompactiviteiten tijdens Vakbeurs Energie

• 10 oktober: Warmtepomp Congres
Op 10 oktober vindt tijdens de Vakbeurs Energie het Nederlands Warmtepomp Congres 2018 plaats. Vanuit verschillende invalshoeken wordt hier ingegaan op de maatschappelijke, financiële en technische aspecten van de energietransitie in de gebouwde omgeving.
Informatie over het programma en de wijze van inschrijven is te vinden op de speciale congreswebsite.

• 9 en 11 oktober: Innovatieroute
Vakblad Warmtepompen organiseert tijdens de Vakbeurs Energie in Den Bosch de Warmtepompen Innovatieroute. Deelnemers aan de route worden in een  groep van maximaal 20 personen langs diverse stands geleid, waar experts ze steeds in 15 minuten bijpraten over actuele ontwikkelingen. Inclusief een korte introductie duurt de route anderhalf uur. Op beide dagen (9 en 11 oktober) start de route om 11:15 uur (tot 12:45 uur) en 13:15 uur (tot 14:45 uur). Deelname is gratis, maar aanmelding vooraf is verplicht.
Aanmelden kan via deze webpagina.

Reageer op dit artikel