nieuws

Veere Europese Warmtepompstad van het Jaar 2018

Sector

Veere Europese Warmtepompstad van het Jaar 2018

Half mei is de Zeeuwse gemeente Veere gekroond tot Europese Warmtepompstad van het Jaar (‘Heat Pump City of the Year’). De uitreiking van deze jaarlijkse award, die dit keer zijn achtste editie kende, vond plaats tijdens het ‘Decarb’-evenement in Wenen. ‘Decarb’ is net als de warmtepompstad-award een initiatief van de European Heat Pump Association, die hiermee de aandacht wil vestigen op koplopers: lokale overheden die met de inzet van warmtepompen vooroplopen bij het terugdringen van fossiel energiegebruik en de uitstoot van CO₂ (‘decarb’).

Voor de Warmtepompstad van het Jaar-award 2018 waren 26 nominaties ingestuurd en beoordeeld door een jury. Nadat Etten-Leur in 2012 al in de prijzen viel, is Veere nu de tweede Nederlandse winnaar van de award. Doorslaggevend voor de jury was het feit dat Veere als eerste Nederlandse gemeente besloot om afscheid te nemen van aardgas, en daarbij met name ook naar zichzelf keek.

BENG-eis
Zo wil men alle gemeentelijke gebouwen op termijn gasloos maken, een beleid dat afgelopen jaar al in de praktijk werd gebracht bij het gemeentehuis. Toen bleek dat de oude klimaatinstallatie na vijftien jaar aan vernieuwing toe was, werd deze kans aangegrepen voor een verduurzamingsslag. Installateur Synto en leverancier Coolmark ontwikkelden in samenspraak met de gemeente een nieuw ontwerp, waarbij de cv-ketels, drycoolers en oude warmtepompen in het gebouw werden vervangen door één veel energie-efficiënter systeem. Sinds vorig jaar wordt het gebouw verwarmd en gekoeld door een Triple Aqua-warmtepomp met een vermogen van 200 kilowatt.

Naar verwachting van de gemeente zorgt het nieuwe systeem ervoor dat het energiegebruik in het gemeentehuis daalt tot minder dan 20kWh/m²/jaar, wat ruim onder de BENG-eis is die voor overheidsgebouwen geldt.

In de volgende editie van Vakblad Warmtepompen wordt dieper ingegaan op dit award-winnende project.

Reageer op dit artikel