nieuws

Steeds meer kantoren hebben een duurzaam energielabel

Sector

Steeds meer kantoren hebben een duurzaam energielabel

Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen van meer dan 100 m² waarschijnlijk minimaal een energielabel C hebben. Steeds meer kantooreigenaren nemen energiebesparende maatregelen, waardoor het aantal panden met het zuinige energielabel A toeneemt.

Er een algehele beweging gaande richting groene energielabels. Uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) blijkt dat steeds meer kantoren een groen energielabel hebben. Ten opzichte van augustus 2016 is het aandeel geregistreerde energielabels C of beter gestegen met 71 procent. Het aantal afgemelde energielabels G t/m D is in dezelfde periode gegroeid met 40 procent.

80 procent voldoet niet
Ongeveer 80 procent van de kantoorgebouwen voldoet nog niet aan de voorgenomen norm van Energielabel C voor 2023. Ze zijn of energie-onzuinig of hebben (nog) geen energielabel. De eigenaren van die laatste categorie staan voor de taak om eerst nog hun precieze energielabel te bepalen. Op EP-online staat of een pand al een energielabel heeft, en zo ja, om welk label het gaat.
Als er geen energielabel is, kan een eigenaar een energieadviseur inschakelen. Een energielabeladviseur kan via het Energie Prestatie Advies Utiliteit (EPA-U) eventueel een huidig energielabel opstellen. Daarbij kan de adviseur gebouweigenaren voorzien van advies over welke maatregelen er moeten worden genomen. Het is handig om energiemaatregelen vervolgens de combineren met gepland onderhoud of op een ander ‘natuurlijk moment’.

Investering terugverdienen
Om aan een energielabel C-eis te voldoen moet er voor zo’n 1 miljard euro aan energiebesparende maatregelen worden genomen. Dit berekende het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). De investering verdient zich terug doordat er energie wordt bespaard. De maatregelen hoeven niet ingrijpend te zijn. Denk bijvoorbeeld aan energiezuinige verlichting of aan een energiezuinig verwamingssysteem.

Energieinvesteringsaftrek voor energielabelsprong
Wie een energielabelsprong heeft gemaakt, kan met het gehele pakket aan genomen maatregelen in aanmerking komen voor de Energieinvesteringsaftrek (EIA). Dit gaat via de generieke code 210000.

Bron: RVO.nl

Reageer op dit artikel