artikel

‘Warmtepompen helpen substantieel tegen klimaatverandering’

Sector

‘Warmtepompen helpen substantieel tegen klimaatverandering’

Het Bundesverband Wärmepumpe e.V. (BWP), het Duitse equivalent van de Dutch Heat Pump Association, meldt dat een warmtepomp ten opzichte van een ‘fossiel’ verwarmingssysteem met olie of gas jaarlijks gemiddeld 2.310 kg minder CO₂ uitstoot. Over een gehele levensduur van 20 jaar bedraagt de emissiebeperking circa 46 ton.

In Duitsland zijn ongeveer 750.000 warmtepompen geïnstalleerd. Op de site van het BWP staat een zogeheten CO₂-klok (de groene regels onder de bovenste afbeelding) die live berekent hoeveel ton CO₂ is bespaard door alle warmtepompen gezamenlijk die sinds 2010 in Duitsland zijn geplaatst.

Noordpoolijs

Volgens een artikel in het tijdschrift ‘Science’ zorgt een ton aan CO₂-emissie voor het wegsmelten van tot 3 m² aan Arctisch ijs. Omgerekend zou de keuze voor een warmtepomp er dus voor zorgen dat jaarlijks ongeveer 7 m² poolijs wordt ‘gered’. Omdat het aandeel duurzaam opgewekte elektriciteit groeit, zal de CO₂-emissie die door warmtepompen wordt veroorzaakt, blijven dalen. De Technische Universiteit van München voorspelde in 2012 al dat de de CO₂-emissie van een in 2030 geïnstalleerde warmtepomp 80 procent lager is dan die van een oliegestookte condensatieketel met zonnecollectoren voor tapwaterbereiding (een combinatie die op behoorlijke schaal in Duitsland wordt toegepast). De warmtepomp is het enige verwarmingssysteem waarvan het duurzame karakter tijdens de levensduur alleen maar toeneemt, waardoor hij een steeds grotere bijdrage aan klimaatbescherming levert.

Bron: BWP

> Lees ook over de oproep voor een ‘koolstofvrij’ Europa die eerder dit jaar onder andere door de Belgische prins Laurent werd ondertekend.

Reageer op dit artikel