artikel

Project – Royal Agio Cigars

Projecten

Project – Royal Agio Cigars

Het gerenoveerde hoofdkantoor en de nieuwe productiehallen van Royal Agio Cigars in Duizel kreeg het vijf sterren ‘Outstanding’ BREEAMcertificaat. Dit is onder meer te danken aan de lucht/waterwarmtepomp. Agio investeert zelf niet in de installatie, maar betaalt alleen voor de geleverde output maal het overeengekomen tarief.

Tekst: Martijn Louws

Royal Agio Cigars is een familiebedrijf met 2.500 medewerkers, die jaarlijks zorgdragen voor de productie van 770 miljoen sigaren. Duurzaam ondernemerschap zit er in de genen, de sigarenmaker bestaat immers al 112 jaar. Met die gedachte is de afgelopen anderhalf jaar het bestaande kantoorgebouw compleet gerenoveerd, en is de bouw van compleet nieuwe productiehallen van circa 10.000 vierkante meter gerealiseerd.

Vermindering CO2
“Het oude gebouw voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen, de oude sheddaken waren niet meer luchtdicht en begonnen ook last te krijgen van waterlekken”, vertelt projectleider Koen van Hooft van Agio. Belangrijke doelstelling volgens hem was om een zo duurzaam mogelijk gebouw neer te zetten. “Ons streven was de CO2-uitstoot met 30 tot 40 procent te verminderen. Om die reden maakte in eerste instantie een warmtepomp met warmte- en koudeopslag onderdeel uit van het project.”

TCO
De proefgaten waren al geboord, maar de warmte/koude-opslag is er niet gekomen, ook door de betrokkenheid van Van Hout Installateurs. “In onze ogen zijn er, als je kijkt naar de total cost of ownership en netto contante waarde, meer oplossingen dan alleen WKO. Zeker voor bestaande bouw, zoals bij Agio Cigars het geval was. De initiële kosten van zo’n WKO-installatie zijn namelijk heel stevig. Daarbij leert de praktijk dat de SCOP-waarde in het begin goed is, maar of dat ook op de langere termijn zo blijft, is maar zeer de vraag”, aldus directeur Jan van Hout van Van Hout.

Lucht/waterwarmtepomp
Het is de reden dat hij koos voor een lucht/waterwarmtepomp in combinatie met lage temperatuur vloerverwarming en een hoge temperatuur koeling en klimaatplafonds. Die lucht/waterwarmtepomp wordt gecombineerd met vier cv-ketels, die indien nodig in cascade kunnen worden bijgeschakeld voor de pieklast. “Het is een speciale klimaatoplossing met hoogwaardige compo nenten. Dit resulteert in een SCOP groter dan 4. En als de totale investering in ogenschouw wordt genomen, dan is de kostenreductie van dit systeem in vergelijking met een traditionele WKO-installatie ten minste 25 procent”, verklaart Van Hout.

Hij zegt dat de prestaties van de klimaatinstallatie zoals altijd voor een belangrijk deel worden bepaald door de basis van het gebouw. “Die moet op orde zijn, net zoals een goede isolatie, luchtdicht en hoogwaardig gebouwd. Dat is hier allemaal het geval.” Toch ziet Van Hout het vaak ook anders, zegt hij. “Het is in mijn ogen daarom essentieel dat de bouwkundige kwaliteit wordt geborgd aan de voorkant en dat de aannemer die het pand uiteindelijk realiseert, zich bewust is van het belang van de vooraf gemaakte afspraken. En dat dit ook wordt getoetst achteraf, voor oplevering als bevestiging van de beoogde kwaliteit. Alleen dan kan de prestatie van de klimaattechniek worden gegarandeerd.”

Acceptatie warmtepompen
Om die borging beter te regelen, pleit Van Hout voor een vernieuwende constructie. “Wij geloven samen met OVVIA in een prestatie in plaats van in een product. Daarom investeren wij liever zelf in de warmtepomp en de benodigde bronnen. Daarnaast zijn de energiebalans, monitoring, onderhoud en vergunningen ook allemaal onze zorg. Net als dat het rendement wel of niet wordt behaald. Het enige dat de klant doet, is betalen voor de geleverde output maal het overeengekomen tarief. Het is de manier om de integratie en acceptatie van warmtepompen en andere hernieuwbare energiesystemen naast CO2reducerende technieken te versnellen en om de concurrentiepositie van Nederland als geheel en voor de bedrijven in ons land te verbeteren.”

Klimaatsysteem
Ook voor Agio geldt dit. Het totale klimaatsysteem in combinatie met ledverlichting met daglichtschakeling en bewegingsmelders is om meerdere reden belangrijk voor de sigarenproducent. Aan de ene kant is er het duurzame aspect in de vorm van het verminderen van de CO2-uitstoot, maar aan de andere kant wil men de werknemers een fijne en prestatie bevorderende werkomgeving bieden.

Ook is een goed doorontwikkeld klimaatsysteem van belang voor de producten die worden verpakt en gedistribueerd in de productiehallen in Duizel. De productie van de sigaren vindt weliswaar plaats in België, de Dominicaanse Republiek en in Sri Lanka, maar alle sigaren ondergaan een laatste bewerking in Duizel voordat ze worden opgeslagen en verscheept. “Nu realiseren wij een goede stabiele temperatuur van rond de 21°C in de productiehallen, met een luchtvochtigheid van rond de 60 à 65 procent.” In het zogenoemde ‘hoog magazijn’ is de balans optimaal en benadert deze die van een humidor (een houten sigarenkist die er voor zorgt dat de rookwaar die er in ligt in het juiste klimaat wordt bewaard).

Lokale bevochtiging
“In het begin hebben wij daar gekozen voor een overdruk, maar als dan de deuren opengingen, zorgde dat voor tocht in de productiehallen. Dat is dus aangepast”, vertelt Van Hooft. Ook is er een aparte humidor ingericht voor de opslag van speciale dure sigaren, de zogenoemde longfillers. Voor de conditionering van deze ruimte is voorzien in lokale bevochtiging. Niet alleen voor de sigaren, ook voor de werknemers van Agio is de klimaatsituatie optimaal. Er is voldoende daglicht, veel glas en dus altijd uitzicht, natuurlijke ventilatie, goede akoestiek en energiezuinige verlichting.

In het kantoorgebouw zorgen de lage temperatuur vloerverwarming in combinatie met de klimaatplafonds voor de ideale temperatuur. “Dit systeem kent een vraaggestuurde regeling: koeling en verwarming zijn per ruimte instelbaar met +2 of -2°C”, vertelt Van Hout. Het klimaatplafond blaast 100 procent verse lucht in. Van Hout: “Door middel van CO2meting wordt per ruimte de ventilatiestand bepaald. Zo wordt de luchtkwaliteit voortdurend aangepast aan het aantal gebruikers in de ruimte. Het thermisch comfort stijgt hierdoor aanzienlijk: de CO2-waarde blijft onder de ruim 800 ppm, wat resulteert in een toename van het concentratievermogen. Vandaar ook dat wij spreken van een prestatie verhogend en A-klasse binnenklimaat.”

Zonnepanelen
De gebouwgebonden installaties werken energieneutraal. Dit is ook te danken aan een immens dak vol zonnepanelen van in totaal 4.000 vierkante meter. “De zonnepanelen leveren 660.000 kilowattuur energie per jaar”, zegt Van Hout, terwijl hij een app op zijn telefoon opent.

“Kijk”, zegt hij tegen Van Hooft, “in totaal hebben jullie al 30.000 kilowattuur energie opgewekt.” Van Hout was ook degene die Agio wees op de mogelijkheden voor BREEAM. “Wij waren daar in het begin niet mee bezig, wij wilden gewoon een duurzame renovatie van het kantoorgebouw en duurzame nieuwbouw van de productiehallen.

BREEAM-Outstanding
Zo stond al vast dat voor de renovatie het overgrote deel van de bestaande constructie (palen, fundering, vloeren) zou worden hergebruikt. Maar BREEAM stimuleerde ons ook om nog meer te doen dan we vooraf hadden bedacht. De toiletten worden dankzij de aanleg van een grijswatercircuit zelfs deels gespoeld met hemelwater”, aldus Van Hooft. Het resultaat is dat het project van Agio in Duizel beloond is met een vijf sterren ‘Outstanding’ BREEAM-certificaat voor de ontwerpfase.

Daarmee behoort het tot de top vijf meest duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Van Hooft: “Dat is natuurlijk heel mooi, en dat geeft ons naar buiten toe ook een kapstok om over te communiceren. Iets dat we anders moeilijker zouden kunnen doen.”

Over het project
• Toepassing: lucht/waterwarmtepomp.
• Verwarming: lage temperatuur vloerverwarming en een hoge temperatuur koeling en klimaatplafonds.
• Zonnepanelen: 4000 vierkante meter, opwekking van 660.000 kilowattuur energie per jaar.
• Luchtbehandelingskasten: 9.
• CO2-reductie klimaatsysteem t.o.v. oude situatie: 50 procent.
• Zesde gebouw in Nederland met een BREEAM ‘outstanding’ certificering.
• Genomineerd voor International BREEAM Award, de ‘Oscars’ onder de duurzame gebouwen.
• ROI van 180 procent.

Reageer op dit artikel