artikel

Ameland: ‘smart grid’-proeftuin voor energetische zelfvoorziening

Projecten

Ameland: ‘smart grid’-proeftuin voor energetische zelfvoorziening

Bewoners, kenniscentra, bedrijven en beleidsmakers hebben de handen ineengeslagen om op het waddeneiland Ameland ‘het eerste smart grid-gebied van Nederland’ te realiseren. Het doel is om Ameland in het jaar 2020 energetisch zelfvoorzienend te maken.

Bij de plannen zijn onder andere EnTrance (verbonden aan de Hanzehogeschool Groningen), de Amelander Energie Coöperatie en de gemeente Ameland betrokken. Volgens de initiatiefnemers staat ook de bevolking van het eiland erachter. Een woordvoerder van de Amelander Energie Coöperatie stelt in een artikel in De Bode – het ledenblad van ODE – dat dit logisch is, omdat het eiland twee generatie terug ook al zelfvoorzienend was: “Zelfvoorzienendheid spreekt ons eilanders erg aan. Het bijzondere van de situatie nu is dat de samenwerking met (…) verschillende partijen cruciaal is om dit voor elkaar te krijgen.”

Proefeiland voor technische innovaties

Afgelopen jaar werd in het kader van de voorgenomen zelfvoorzienendheid op Ameland het grootste zonnepanelenpark van Nederland geopend. Dit park telt 23.000 panelen die samen maximaal 6 megawatt leveren, ruim voldoende om de 3.500 bewoners van het eiland van elektriciteit te voorzien. ’s Nachts en bij te weinig zonlicht overdag wordt de levering overgenomen door 45 brandstofcellen die aardgas omzetten in elektriciteit. Binnen een paar jaar moeten deze brandstofcellen, het zonnepark en andere energie-installaties op het eiland centraal aan elkaar zijn gekoppeld in een smart grid. Dit slimme netwerk – dat het grootste in zijn soort van noordwest-Europa moet worden – kan vraag en aanbod van energie automatisch op elkaar afstemmen.

Energetisch proefeiland

De plannen om in 2020 zelfvoorzienend te zijn, sluiten aan bij een ontwikkeling die tien jaar geleden al werd ingezet. Sinds 2007 werkt de gemeente Ameland samen met marktpartijen zoals Eneco, GasTerra en Philips aan de toepassing en combinatie van verschillende energiesystemen, variërend van brandstofcellen en biogas, tot warmtepompen en pv-panelen. Doordat Ameland in geografisch opzicht een afgebakend gebied is, kan gemakkelijk worden gemeten wat zulke technieken opleveren en hoe ze optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd. In die zin is Ameland een ideale locatie als ‘energetisch proefeiland’.

Gasgestookte warmtepompen

Een van de eerste proefprojecten die – in 2008 – op Ameland werden gerealiseerd, is de toepassing van twee gasgestookte compressiewarmtepompen, door Eneco geïnstalleerd voor verwarming en koeling van het Kennis en Innovatiecentrum (KIC) op het eiland. Op dit moment draaien deze warmtepompen nog op aardgas, maar in de toekomst kan dat biogas worden, bijvoorbeeld uit een vergistingsinstallatie. De warmtepompen zijn opgesteld in een open ruimte met glazen panelen, zodat ze zichtbaar zijn voor bezoekers die uitleg kunnen krijgen over de werking ervan.

Meer informatie over de duurzaamheidsambities van het waddeneiland staat op de website van Duurzaam Ameland.

Reageer op dit artikel