Ontwerpen en inregelen ventilatiesysteem. Hoe doe je dat?

Ontwerpen en inregelen ventilatiesysteem. Hoe doe je dat?

Wanneer ventilatiesysteem D (met een ventilatiebox) wordt toegepast in een woning, is goed inregelen belangrijk. Maar eerst moet worden bepaald hoeveel lucht er in de verschillende ruimtes moet worden toe- en afgevoerd. Chiel Booijink, accountmanager bij Zehnder Nederland, geeft uitleg.

Nieuw ventiel voor convectoren maakt buffervat warmtepomp overbodig

Nieuw ventiel voor convectoren maakt buffervat warmtepomp overbodig

Jaga maakt sinds dit voorjaar gebruik van nieuw ontworpen ventielen bij zijn LT-convectoren voor warmtepompen. De Gampper Vario-DP-ventielen hebben een hoger instelbaar debiet dan de ventielen die tot voor kort de standaard waren. Dat maakt een buffervat overbodig. Ook werken de nieuwe ventielen drukonafhankelijk, wat zorgt voor een constant debiet.

De woning uit 1650 van de familie Luteyn, die dankzij veel doorzettingsvermogen van het gas af kon.

Woning uit 1650 van het gas af? Het blijkt mogelijk.

De eerste zeven bedrijven die Sjoerd Luteyn benaderde om zijn slecht geïsoleerde woning uit 1650 te verduurzamen, zagen er geen heil in. Ze noemden het zelfs onmogelijk. De achtste dacht daar anders over. Zijn ideeën zijn inmiddels verwezenlijkt; met een all-electric warmtepomp is de woning gasloos gemaakt. Luteyn vertelt over het project en gaat in op de grootste tegenvaller: de ingewikkelde procedure om subsidie aan te vragen.

De duurzaamste woning van Nederland.

Duurzaamste woning van Nederland dankzij bodemwarmtepomp

Het is het duurzaamste huis van Nederland uit de bouwperiode 1945-2000 tot 150 m2 woonoppervlakte. De woning, van Mendi en Kevin van den Broek in Nijkerk, behaalde deze ereprijs met een bodemwarmtepomp en andere energiebesparende technieken. Het was de warmtepompinstallateur die hen dwong tot deze stap. "Anders was nul op de meter niet mogelijk geweest."

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de COP?

Cv-water van 75 °C met propaanwarmtepomp klinkt mooi. Maar wat is de COP?

De warmtepomp met het natuurlijke koudemiddel propaan lijkt een wonderapparaat. Het toestel verwarmt moeiteloos het cv-water tot 75 °C en kan daardoor een directe vervanger van de gasketel zijn. Maar fabrikanten zwijgen over de COP en het afgegeven vermogen bij zo'n hoge aanvoertemperatuur. Dat die COP niet erg hoog is, zal daarbij een rol spelen.

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Warmtepompvermogen bepalen: op basis van koudste dagen of rendement?

Een goede warmteverliesberekening vormt de basis om een warmtepomp van het juiste vermogen te kiezen. Maar wat is het juiste vermogen? Het vermogen om een woning bij -10 °C nog warm te krijgen, of is het beter om een wat lager vermogen te kiezen?

Rick Bruins op de VSK, waar Remeha de hybride warmtepomp promootte.

'Hybride warmtepomp: goed voor woningbezitters én BV Nederland'

De hybride warmtepomp wordt door Remeha als beste oplossing voor veel woningen gezien. En niet alleen als beste voor woningen en hun bewoners, maar ook voor de BV Nederland. Dat terwijl er met all-electric (ready) mogelijkheden zijn om geheel van het gas af te gaan. Waarom met een hybride dan toch vasthouden aan gas? Rick Bruins van Remeha geeft uitleg.

Heeft een luchtwarmtepomp onderhoud nodig?

Heeft een luchtwarmtepomp onderhoud nodig?

Onderhoud aan lucht/water-warmtepompen lijkt nog in de kinderschoenen te staan. Leveranciers zwijgen het veelal dood in installatie- en servicehandleidingen. Heeft een lucht/water-warmtepomp dan helemaal geen onderhoud nodig? "Een warmtepomp is niet onderhoudsvrij."

Het luchtkanaal tussen de warmtepomp (rechts) en de Brink-ketel (links) is om het trapgat heen geconstrueerd.

Integratie lucht/lucht-warmtepomp in luchtverwarming met Brink-ketel

Onlangs deden we een oproep om een lezer te helpen bij het vervangen van zijn gasgestookte luchtverwarmingssysteem door een systeem met een warmtepomp. Hier kwamen veel reacties op binnen, en daar sprong er één uit, over een oplossing met een kanaalmodel airco. Met een vermogen van slechts 4,0 kW houdt hij een grote, goed geïsoleerde woning prima warm, ook als het buiten vriest.

De warmtepomp is al jaren standaard in Noorwegen. Foto: Norwegian Heat Pump Association.

Leren van Noorwegen, waar lucht/lucht-warmtepompen standaard zijn

Het Europese land met de meeste warmtepompen is Noorwegen; in 50 procent van de woningen is er een te vinden. Bijzonder is dat dit in de meeste gevallen een lucht/lucht-warmtepomp is. Hoe zit dat en wat kan Nederland leren van Noorwegen?