artikel

‘Uitleg over COP overtuigt klanten van besparing met warmtepomp’

Opinie

Hoe een warmtepomp werkt, is niet voor iedereen gesneden koek. Dat werd Maikel de Groot, directeur van het Tilburgse installatiebedrijf De Groot Service, duidelijk tijdens een gesprek met de bewoonster van een woning waar hij een half jaar geleden een lucht/water-warmtepomp had geïnstalleerd. Sindsdien pakt hij zulke gesprekken anders aan, vertelt hij in deze column.

‘Uitleg over COP overtuigt klanten van besparing met warmtepomp’

“De vraag die de betreffende bewoonster me stelde was: ‘waar wordt de warmte van de zon nu eigenlijk opgeslagen?’ Daarmee drukte ze met de neus op de feiten: mijn uitleg over warmtepompen was volledig verkeerd overgekomen. Sindsdien gooi ik mijn verkoopgesprekken over een andere boeg.
Als ik nu een verkoopgesprek voer, laat ik het schema zien dat ter illustratie in deze column is afgebeeld. Daarin wordt de COP van een warmtepomp aangegeven bij een buitentemperatuur van 7 °C en een afgiftetemperatuur van 35 °C. Bij een COP van 4,5 krijg je van de warmtepomp 4,5 kW warmte terug voor elke kW die je er aan elektriciteit instopt. Stop je er 2 kW in, dan krijg je dus 9 kW aan warmte terug. De kosten voor deze 2 kW bedragen bij eigen opwekking via pv-panelen 16 eurocent. Maar omdat de zon niet altijd schijnt, is 20 eurocent realistischer. Koop je de elektra in, dan ben je 40 eurocent kwijt. Dezelfde 2 kW warmte kun je ook genereren met gas. Hiervoor is 1 m³ nodig. Dit jaar moet je daar nog 75 eurocent voor neertellen, maar volgend jaar zal dat richting de 80 eurocent gaan, zo belooft het regeerakkoord.

Gecombineerd met laagtemperatuurafgifte levert de warmtepomp tot 50 procent besparing op energiekosten op ten opzichte van de cv-ketel. De oplettende klant zegt dan terecht dat het buiten ook vaak kouder is dan 7 °C. Oftewel: is die COP van 4,5 niet te optimistisch? Mijn antwoord is dat het ook vaak warmer is dan 7 °C en dat de COP uit de fabrieksopgave niet veel afwijkt van de praktijk. Je ziet dat ook aan de Seasonal COP (SCOP), oftewel het jaargemiddelde. Die wijkt doorgaans maar 5 of 10 procent af van de COP.

Als ik dit zo aan klanten voorleg, lijkt het goed over te komen. De vraag waar warmte van de zon wordt opgeslagen, heb ik in ieder geval niet meer gehoord. Wat ik wel hoor, zijn enthousiaste verhalen over besparingen en comfort. Daar doe je het voor!”

Maikel de Groot,
Directeur van installatiebedrijf De Groot Service in Tilburg

> Tip: Lees ook deze columns
‘Hybride als overbrugging naar volledig gasloos’
‘Radar toont belang certificering warmtepompen’
‘Discussie over warmtepompen laait op’
Column: Het paard achter de wagen spannen
‘Het belang van goede inregeling’

Reageer op dit artikel