nieuws

Europese leveranciers van warmtepompen blijven optimistisch

Markt

Europese leveranciers van warmtepompen blijven optimistisch

Uit een rapport van Interconnection Consulting blijkt dat Europese Warmtepompleveranciers optimistisch blijven over hun afzetmarkt. Voor volgend jaar verwachten ze stijgingen van zowel de prijs (0,7 procent) als de marge (0,5 procent). Als reden voor hun optimisme wijzen leveranciers op de groeiende vraag als gevolg van de aanhoudend actieve bouwsector.

Voor heel Europa wordt een marktgroei van 3,7 procent verwacht. De warmtepompendistributeurs in Italië zijn het meest optimistisch als het gaat om de verkoopprognose. Zij verwachten voor 2017 een stijging van 7,0 procent. Italië wordt gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (5,2 procent), Frankrijk (3,0 procent) en Duitsland (2,3). Over de verwachtingen van Nederlandse distributeurs is niets bekendgemaakt. Het optimisme van de Italiaanse dealers is overigens misleidend; door de trend naar directe distributie verliezen ze een aanzienlijk aandeel aan de producenten.

Sanitairgroothandel domineert warmtepompmarkt

Warmtepompen worden meestal verkocht door de sanitair- en elektrotechnische groothandel. Daarbij is de markt, door het specifieke karakter ervan, in de afgelopen jaren in een twee- en drietrapsdistributiesysteem veranderd. De laatste jaren zijn producenten begonnen met de ontwikkeling van diensten die een directe relatie met de consument creëren. Deze vorm van distributie wordt ook in de komende jaren nog belangrijker, meent Neva Rukonic, de auteur van het rapport. De sanitaire handel zal in de toekomst dominant worden, als het om de distributie van warmtepompen gaat. Dit distributiekanaal is vooral in Duitsland (85,1 procent) en Frankrijk (67,3 procent) overheersend.

Klik hier voor het gehele bericht op de site van ‘Die Kälte- und Klimatechnik’.

Reageer op dit artikel