congres

Markt

Europese warmtepompverkoop zit stevig in de lift

Europese warmtepompverkoop zit stevig in de lift

“De verkoopcijfers van warmtepompen in Europa  zijn indrukwekkend, maar er is meer inspanning nodig.” Dat is de boodschap van Thomas Nowak, secretaris-generaal van de European Heat Pump Association (EHPA). Hij baseert zijn uitspraak mede op de nieuwste editie van het European Heat Pump Market and Statistics Report 2017, het statistische document dat de EHPA jaarlijks publiceert.

Nowak sprak eind oktober tijdens de European Heat Pump Summit, een warmtepompcongres in Neurenberg. Inmiddels is het bijna een traditie dat de tweejaarlijkse Summit wordt afgetrapt met een inkijkje in de Europese marktcijfers. Dit jaar deed Nowak dat met een  glimlach: uit de data die de EHPA in 21 EU-landen heeft verzameld en geanalyseerd, blijkt dat in 2016 bijna 1 miljoen warmtepompen zijn verkocht. Daarmee was het aantal verkochte warmtepompen ruim 12 procent hoger dan in 2015. Dat betekent dat in 2016 voor het vierde achtereenvolgende jaar een Europese groei van boven de 10 procent is gerealiseerd. Door deze groeispurt wordt binnenkort een mijlpaal bereikt, als ergens in Europa de tien miljoenste warmtepomp wordt afgeleverd.

EHPA heat pump

Relativering
Hele mooie cijfers waar de warmtepompindustrie best trots op mag zijn, maar er moet een flinke kanttekening bij worden geplaatst, zo hield Nowak zijn publiek voor. “Natuurlijk is het goed nieuws dat het aantal warmtepompen in Europa jaar op jaar stevig doorgroeit”, zo stelde hij. “De Europese warmtepompvoorraad omvatte in 2016 9,5 miljoen apparaten die samen 27,1 megaton aan CO₂-emissie hebben voorkomen. Dat is een mooie start, maar er is nog veel meer nodig. Als we op een redelijke termijn tot een koolstofvrije verwarmings- en koelingsector willen komen, moet de warmtepompverkoop tot het jaar 2050 jaarlijks met 15 procent groeien. Onder de huidige omstandigheden lijkt dat niet realistisch. Het zou betekenen dat de warmtepomp door moet dringen in alle marktsegmenten, ook in segmenten die er tot nu toe nauwelijks voor open staan.”
Technische haalbaarheid
Behalve de vraag of de markt wel klaar is voor die massa-uitrol van warmtepompen, is een terugkerende kwestie of het in technische zin eigenlijk wel mogelijk is. Zijn de bestaande warmtepomptechniek en de installatiesector in staat om zo’n massavraag op te vangen? Op dat punt leek Nowak wat optimistischer. Hij wees nadrukkelijk naar Noorwegen, dat inmiddels een installed base heeft van 439 warmtepompen per 1.000 huishoudens. “Noorwegen heeft binnen Europa het grootste aantal warmtepompen per huishouden, terwijl het bij uitstek een land is met extreme klimatologische omstandigheden. Als warmtepompen in Noorwegen efficiënt kunnen werken, kunnen ze dat ook in alle andere Europese regio’s. Om een klein rekensommetje te maken: zou heel Europa dezelfde marktpenetratie kennen als Noorwegen, dan is 70 tot 80 procent van alle verwarmingstoestellen die worden verkocht een warmtepomp.”

Ambitieuze politici
Nowak realiseert zich dat het veel tijd en inspanning zal kosten om de productie en verkoop van warmtepompen in een grotere stroomversnelling te krijgen, en er dan ook nog eens voor te zorgen dat er genoeg technici zijn om al die apparaten te installeren en te onderhouden. Op dat vlak richt hij zich met de EHPA ook op de Brusselse beleidsmakers: “Om de industrie en de markt aan te zetten tot meer actie, hebben we ambitieuze politici nodig. Politici die hun steun voor deze sector uitspreken en die erkennen dat  warmtepompen een belangrijke rol spelen bij de energietransitie.”

> Tip: Aanstaande maandag publiceren we op deze website een bericht over de verkoop van warmtepompen in Nederland. Een tip van de sluier: in 2016 was Nederland ‘recordhouder groeicijfers’. 

Kennisevenement
Donderdag 14 december organiseren Vakblad Warmtepompen en het Nederlands Platform Warmtepompen het Nederlands Warmtepomp Congres 2017. Lezers van vakblad Warmtepompen krijgen een interessante korting op de entreeprijs van dit congres. 
Datum: donderdag 14 december 2017
Tijd: 13.00 (inloop) / 13.30 (start congres)
Locatie: Hotel Van der Valk, Veenendaal
Programma en inschrijven: http://nederlandswarmtepompcongres.nl/

Reageer op dit artikel