nieuws

“Volledig energieneutraal begint bij hybride”

Geen categorie

“Volledig energieneutraal begint bij hybride”

Het kabinet heeft de ambitie gesteld om in 2050 alle gebouwen in Nederland energieneutraal te laten zijn. In de markt lopen de meningen over de haalbaarheid van deze ambitie uiteen. Simon Tuitel, productmanager warmtepompen bij Vaillant, denkt dat het realistisch is. Vooral omdat duurzame energie-oplossingen zoals warmtepompen zich sneller ontwikkelen dan ooit.

Toch zijn de resterende dertig jaar tot 2050 ook volgens Tuitel hard nodig om de maatschappij en economie zo goed mogelijk af te stemmen op een energieneutrale toekomst. Met name het energieneutraal maken van de bestaande bouw in Nederland is complex, omdat deze niet is ingericht voor moderne energieoplossingen. Tuitel: “Het is voor installateurs lastig om te bepalen wat de best passende oplossing is. Daarom wordt vaak voor goedkopere en snellere alternatieven gekozen, zoals een hr-ketel. Die is gemakkelijk en goedkoop te installeren en verbetert het rendement een beetje.”

Particuliere huiseigenaren
Om erachter te komen wat de meest geschikte oplossing is, kan een pilot waarin verschillende opties worden getest, helpen. Woningcorporaties staan hier vaak voor open. Op deze manier is het mogelijk om het rendement en het gebruikerscomfort van de bewoners te vergelijken en te kiezen voor de meest efficiënte oplossing. Het merendeel van de bestaande bouw is echter in het bezit van particuliere huiseigenaren. Voor deze groep is het 100 procent energieneutraal maken van de woning een flinke investering die zich niet snel terugverdient.

Verduurzaming in fases
Tuitel: “Particulieren kunnen vaak het beste hun woning in fases verduurzamen. Hierdoor wordt de drempel richting volledig energieneutraal steeds lager. Als er snel of veel warmte nodig is, bijvoorbeeld als het buiten gaat vriezen, springt de hr-ketel bij. Een hybride warmtepomp is dus nog niet helemaal energieneutraal. Maar als er meer aanpassingen aan het huis worden gedaan, zoals betere isolatie, is de cv-ketel nog amper nodig. De warmte verdwijnt dan niet direct en de warmtepomp hoeft daardoor niet extra hard te werken. Het huis wordt op deze manier stap voor stap klaar gemaakt voor een gasloze toekomst. Hierdoor komt een energieneutrale woning steeds dichterbij.”

Meer weten over de mogelijkheden van hybride warmtepompen in de woningbouw? Simon Tuitel is een van de sprekers op het Nederlands Warmtepomp Congres 2017, waar hij dieper op dit onderwerp in zal gaan. Het volledige programma van dit congres is te vinden op de website www.nederlandswarmtepompcongres.nl.
Lezers van vakblad Warmtepompen krijgen een interessante korting op in entreeprijs.

Nederlands Warmtepomp Congres 2017 
Datum: donderdag 14 december 2017
Tijd: 13.00 (inloop) / 13.30 (start congres)
Locatie: Hotel Van der Valk, Veenendaal
Programma en inschrijven: http://nederlandswarmtepompcongres.nl/

Reageer op dit artikel