nieuws

Britse investeringsmaatschappij brengt kapitaal in bij warmte-exploitant Eteck

Geen categorie

Britse investeringsmaatschappij brengt kapitaal in bij warmte-exploitant Eteck

In ruil voor een belang van 60 procent steekt de Britse investeringsmaatschappij Infracapital 70 miljoen euro aan eigen vermogen in Eteck, exploitant van duurzame warmtesystemen. Met de kapitaalinbreng kan Eteck naar eigen zeggen ‘grootschalig investeren in warmte-installaties in nieuwbouwwoningen’.

Door de investeringen kunnen projectontwikkelaars en woningcorporaties nieuwbouwwoningen tegen geringe kosten energieneutraal of zelfs volgens nul-op-de-meter opleveren, aldus Eteck. Door de kapitaalinjectie van InfraCapital versterkt Eteck zijn positie; het verwacht de komende jaren door te groeien van 25.000 naar 100.000 aansluitingen in Nederland.

Nieuwe energie-ambities

Ontwikkelaars en woningcorporaties ontkomen bijna niet meer aan de energieneutrale en ‘nul-op-de-meter’ woning. Vaak wordt gesuggereerd dat duurzame nieuwbouwwoningen te kostbaar zijn en tot een verhoging van de V.O.N.-prijs leiden. Eteck stelt deze aanname ‘te tackelen’ door een belangrijk deel van de investering in de (huis-)installaties voor rekening te nemen, waardoor duurzaam ontwikkelen beter betaalbaar wordt voor projectontwikkelaars en woningcorporaties. Eteck geeft vervolgens een volledige prestatiegarantie op de warmte-installaties, gedurende de exploitatieperiode die kan oplopen tot 30 jaar.

‘Aanzienlijke groei’

Bij het leveren van duurzame warmte ligt de focus van Eteck in eerste instantie op nieuwbouwprojecten. Later zal ook de vervangingsmarkt aan bod komen. Directeur Jaap van Eck ziet de toekomst met veel enthousiasme tegemoet: “Door de jarenlange ervaring en expertise van het huidige team heeft Infracapital met deze stap ons het vertrouwen gegeven. Met Infracapital als onze nieuwe partner kunnen wij de komende jaren een aanzienlijke groei doormaken, en in grote mate bijdragen aan duurzaam wonen en werken in Nederland”.

Reageer op dit artikel