nieuws

TNO: ‘geen cv-ketels in 2050 is haalbaar’

Geen categorie

TNO: ‘geen cv-ketels in 2050 is haalbaar’

Het wordt weliswaar geen hard verbod, maar het kabinet wil dat in 2050 zo min mogelijk huizen nog worden verwarmd met gas. Woningen met een cv-ketel zouden tegen die tijd dus niet meer moeten bestaan, maar is dat haalbaar? Professor Annelies Huygen van onderzoeksbureau TNO/UvA denkt van wel.

Huizen kunnen uiteraard al worden verwarmd met een warmtepomp en/of zonneboiler. Ook hebben veel gemeenten een warmtenet, dat wordt gevoed met restwarmte uit de industrie of met bodemwarmte. Er zullen nieuwe, lokale warmtenetten bijgebouwd worden. “De technieken voor nieuwe energievoorzieningen worden in een snel tempo efficiënter. We gaan langzaam maar zeker met z’n allen naar een andere energievoorziening toe”, aldus Huygen.

Makkelijker en goedkoper overschakelen

Volgens Huygen gaat de ontwikkeling van nieuwe energievoorzieningen zo snel, dat er over tien jaar alweer nieuwe technieken bij zijn gekomen. Het moet voor bewoners van woningen met een cv-ketel makkelijker en goedkoper worden om over te schakelen naar andere energiebronnen.
“Ook gaat het om een verandering van gedrag”, stelt Huygen. “Als een ketel moet worden vervangen, zal een monteur de huiseigenaar erop wijzen dat er andere alternatieven zijn. Aangezien een ketel om de vijftien jaar moet worden vervangen, verwacht ik dat in 2050 de meeste mensen wel om moeten zijn. Er zal wel nog veel gepraat, geëxperimenteerd en georganiseerd worden voor het zover is.”

>Leestip: Onlangs maakte de gemeente Amsterdam bekend aan te sturen op aardgasloze verwarming in de stad.

Reageer op dit artikel