nieuws

Steeds meer financiering voor steeds meer mkb-ers

Geen categorie

Steeds meer financiering voor steeds meer mkb-ers

In twee jaar tijd is door de overheid en de markt voor circa 2,7 miljard euro extra financiering beschikbaar gesteld voor het midden- en kleinbedrijf. Dat blijkt uit een overzicht van de voortgang van het ‘Aanvullend Actieplan mkb-financiering’ van minister Kamp van Economische Zaken. Dit actieplan werd in juli 2014 gelanceerd met als doel om het mkb te ondersteunen bij herstel na de crisis. 

Voor het MKB is het cruciaal dat er naast kredieten van banken ook voldoende andere mogelijkheden voor het verkrijgen van risicokapitaal zijn. Via het Aanvullend Actieplan wordt daarom via zogenoemde ‘achtergestelde leningenfondsen’ het eigen vermogen van ondernemers versterkt, zodat ze makkelijker een krediet krijgen. Vanuit het Actieplan is inmiddels de eerste 150 miljoen euro ingezet: de Nederlandse Investeringsinstelling (NLII) heeft met behulp van dit bedrag een fonds van 300 miljoen euro opgezet.

Krediet voor kleine en startende ondernemers

Via het tweede Dutch Venture Initiative (DVI2) zijn in korte tijd investeringen van 340 miljoen euro in snelgroeiende bedrijven tot stand gekomen. DVI2 is bedoeld om ondernemers een betere toegang tot investeringen te geven via al bestaande fondsen voor risicokapitaal. Ook voor kleine en startende ondernemers met een haalbaar ondernemersplan is het belangrijk dat zij een krediet kunnen krijgen. Via Qredits worden hiervoor leningen verstrekt tot 250.000 euro. In de afgelopen jaren zijn hiermee meer dan 8.000 ondernemers gefinancierd, voor in totaal 170 miljoen euro.

> Tip: Ook in Europees verband worden ondernemers gesteund, onder andere vanuit het zogenoemde SME Instrument.

Reageer op dit artikel