nieuws

Is ‘Stroomversnelling’ wel op de goede weg ?

Geen categorie

Is ‘Stroomversnelling’ wel op de goede weg ?

De Stroomversnelling is een samenwerkingsverband van bouwbedrijven, leveranciers en corporaties met als doel in 2020 111.000 woningen ‘Nul-op-de-Meter’ te krijgen. Een groeiend gezelschap van bouwbedrijven, leveranciers, gemeenten en corporaties werkt sinds 2013 samen om huurwoningen zo te renoveren dat er geen energierekening meer overblijft. Over de voortgang van het een en ander zijn de meningen echter verdeeld.

In een artikel in Cobouw van 5 augustus meldt Wim van den Bogerd, topman bij Itho Daalderop dat sinds oktober 2014 deelnemer is aan de Stroomversnelling, dat de Stroomversnelling volgens hem is mislukt. “We halen op geen stukken na de doelstellingen”, aldus Van den Bogerd. Hij wijst met name op de hoge kosten, die ervoor zouden zorgen dat renovatie simpelweg niet rendabel is.

Teller van de Stroomversnelling staat pas op 700

De Stroomversnelling werd ruim drie jaar geleden ondertekend door tien corporaties en bouwbedrijven. Afgesproken was dat voor 2017 11.000 woningen gerenoveerd zouden worden, maar op dit moment zijn er nog maar 700 onder handen genomen. Leen van Dijke, voorzitter van de Stroomversnelling erkent dit, en geeft toe dat het project achterloopt als naar de aantallen wordt gekeken. Hij wil echter niet spreken van een mislukking: “Het aantal betrokken corporaties, bouwbedrijven en fabrikanten is doorgegroeid naar zestig, en bovendien geniet de Stroomversnelling inmiddels ook internationale belangstelling.” Hij is het met Van den Bogerd eens dat de kosten moeten dalen, maar tegelijkertijd wijst hij erop dat de bouwbedrijven er nu geen geld meer hoeven bij te leggen. Hij verwacht dat na de zomer het aantal opdrachten snel zal groeien; opdrachtgevers zouden hebben gewacht op wettelijke kaders (zoals met name de Energieprestatievergoeding) die renovatie van de betreffende woningen rendabel maken.

Klik hier voor het volledige artikel van Thomas van Belzen op de site van ‘Cobouw’.

>Lees meer over de Energieprestatievergoeding die renovaties binnen de Stroomversnelling meer rendabel moeten maken

Reageer op dit artikel