nieuws

‘Gemeente Utrecht benadeeld woningeigenaren’

Geen categorie

‘Gemeente Utrecht benadeeld woningeigenaren’

De gemeente Utrecht heeft stadsverwarming van Eneco geaccepteerd die niet voldoet aan wettelijke milieueisen. Doordat leveranciers van andere systemen buitengesloten zijn, is de marktwerking ernstig verstoord, worden bewoners financieel benadeeld, en wordt het milieu zwaarder belast dan de wet toestaat.

Dat meldt Alklima, exclusief importeur van Mitsubishi Electric klimaatsystemen. Het bedrijf maakte afgelopen week melding bij de Autoriteit Consument & Markt van mogelijke oneerlijke concurrentie.

Gunstig rendement

Eneco heeft de gemeente Utrecht op 1 mei 2015 gemeld dat ze het afgesproken rendement via stadsverwarming vanwege een nieuw inkoopstrategie niet kan nakomen. 240 woningen in Leidsche Rijn voldoen hierdoor niet aan de wettelijke energieprestatiewaarden (EPC). De gemeente kon dit tijdig oplossen door een andere vorm van verwarming te kiezen. Echter, Utrecht is mogelijk doorgegaan met het goedkeuren van bouwaanvragen die zijn gebaseerd op de te gunstige rendementsberekeningen. Dit is in strijd met het Bouwbesluit.

Twee maten

“Utrecht meet met twee maten en houdt zich niet aan de wetgeving. Het lijkt of ze willens en wetens een oogje toe knijpen”, aldus drs. Babette van Loon, operationeel directeur van Alklima. “Het gaat hier om een serieuze verlaging van het opwekrendement door Eneco; van 177 procent naar 125 procent. Leveranciers van verwarmingssystemen die hun prestatiewaarden wél op orde hebben, zijn niet eens tot dit speelveld toegelaten.”

‘Woningeigenaren benadeeld’

Van Loon: “Buiten de gelijkwaardigheidverklaringen leveren we allerlei data om aan te tonen wat de rendementen zijn. Deze rendementen zijn overigens hoger, dus gunstiger, dan wat wordt getest. De handelswijze van de gemeente betekent niet alleen oneerlijke concurrentie, maar ook woningeigenaren en projectontwikkelaars worden benadeeld. Het energieverbruik voor bewoners valt veertig procent hoger uit. Daarnaast wordt vooruitlopend op de norm in 2020 een EPC van 0,0 nu niet gehaald. Alleen met aanvullende isolatiemaatregelen, zonnepanelen en dergelijke krijgen de bewoners het huis dat aan de landelijke bouwregels voldoet; extra investeringen die per huishouden tot ruim boven de 10.000 euro kunnen oplopen.”

Reageer op dit artikel