nieuws

Nieuwe energiezuinige warmteterugwin-systemen

Geen categorie

Nieuwe energiezuinige warmteterugwin-systemen

Panasonic heeft een nieuwe VRF-hydrokit en HR-multibox toegevoegd aan zijn verwarming- en koelingportfolio. Beide systemen zijn behalve installatievriendelijk ook energiezuinig: ze maken gebruik van restwarmte die anders ongebruikt zou worden afgevoerd.  

De nieuwe ECOi Hydrokit is onderdeel van Panasonics VRF-lijn en maakt warm water met gebruik van restwarmte die ontstaat door airconditioningkoeling. Hiermee verwarmt het systeem water tot een temperatuur van 45 °C. Afhankelijk van de toepassing kan het in een buffervat zoals de Panasonic boiler elektrisch worden naverwarmd tot 65 °C, zodat het geschikt is voor gebruik als tapwater of worden gebruikt voor ruimteverwarming.

Warmtapwaterbereiding

Het systeem is compatibel met 3-pijps VRF (ECOi) buitenunits. Meerdere units kunnen op hetzelfde circuit worden aangesloten, waarbij ze onafhankelijk van elkaar kunnen worden ingezet voor warmtapwaterbereiding of ruimteverwarming. In beide gevallen is er, doordat restwarmte wordt ingezet, sprake van een zeer hoge energetische efficiëntie. Voor de regeling van het binnenklimaat is de ECOi Hydrokit voorzien van een ingebouwde kamerthermostaat. Hij kan echter ook worden aangesloten op een externe regeling.

Warmteterugwin-unit

Naast de ECOi Hydrokit en CZ-RTC5 heeft Panasonic zijn vernieuwde HR-multibox gelanceerd. Deze warmteterugwin-unit, beschikbaar met 4, 6 of 8 verbindingspoorten, biedt meer installatiegemak en maakt een efficiënter systeemontwerp mogelijk.

De unit is voorzien van drieweg PCB-kits en magneetventielen, zodat die niet meer los per binnenunit hoeven te worden aangeschaft. Bovendien heeft de nieuwe box slechts één stroomaansluiting nodig. Dit scheelt installatietijd en kosten, en geeft meer flexibiliteit in het systeemontwerp.

Reageer op dit artikel