nieuws

GEA-Grasso NH<sub>3</sub> Warmtepomp bespaart energie bij Mars

Geen categorie

GEA-Grasso NH<sub>3</sub> Warmtepomp bespaart energie bij Mars

De fabrikant van chocoladesnoepgoed Mars heeft vorige maand een nieuwe warmtepomp in de vestiging te Veghel in gebruik genomen. De nieuwe GEA-Grasso NH3-warmtepomp zorgt voor een energiebesparing van 6 procent.

Deze hoeveelheid zou genoeg zijn voor ruim 600 huisgezinnen, hetgeen inhoudt dat het totale energiegebruik van Mars Veghel net zo groot is als die van 10.000 huishoudens.

Mars

Mars streeft ernaar dat zij over 25 jaar geheel energieneutraal produceert, het proceswater zuivert en al het afval recycleert. Onder meer hiervoor wil de fabriek in de komende tien jaren honderd miljoen euro’s investeren in de vestiging te Veghel. De ingebruikname van de warmtepompinstallatie is daartoe een belangrijke stap.

Warmtepomp

De warmtepomp levert een belangrijk deel van de warmte die de fabriek nodig heeft. Deze warmte wordt gewonnen uit de afvalwarmte van de condensors van de koelmachines. De temperatuur daarvan wordt door de warmtepomp opgewerkt tot een bruikbaar niveau en via een nieuw warmwaternetwerk in de fabriek gedistribueerd.

Reageer op dit artikel