nieuws

Gasabsorptiewarmtepomp is optimaal alternatief voor bestaande gebouwen

Geen categorie

Gasabsorptiewarmtepomp is optimaal alternatief voor bestaande gebouwen

In bestaande woningen en utiliteitsgebouwen is de absorptiewarmtepomp een energetisch optimale oplossing. Zeker wanneer deze wordt aangedreven door aardgas en de buitenlucht als hernieuwbare energiebron gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van het Europese Heat4U project. En nu ligt de uitdaging bij de industrie om de gasabsorptiewarmtepomp geschikt te maken voor huishoudens. 

De door aardgas aangedreven absorptiewarmtepomp (GAHP) kan een oplossing bieden om de gebouwde omgeving te verduurzamen. Want, de technologie is volgens de onderzoekers “volledig compatibel met de bestaande distributienetwerken”.

Gasabsorptiewarmtepomp

“Het onderzoek toont aan dat in potentie het marktaandeel voor deze technologie geen klein segment is. Deze oplossing verbetert de energie-efficiëntie van het grootste deel van de bestaande gebouwen in Europa”, meldt projectcoördinator Ligui Tischer. Samen met de voorzitter van de Italiaanse fabrikant Robur, Benito Guerra, presenteerde hij de belangrijkste resultaten van het project.

Nadat Tischer en Guerra dit grote marktpotentieel aantoonden, bouwde men binnen het onderzoek ook prototypes, samen met controlesystemen. Deze zijn getest en gevalideerd door twee nieuwe kenniscentra: Relab aan de Politecnico di Milano en een laboratorium van het Fraunhofer Instituut in Freibourg.

Test

Vervolgens is de technologie getest via een serie echte installaties in eengezinswoningen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië en Polen. Uit de resultaten blijkt dat de GAHP warmtepomp de energie-efficiëntie met meer dan 35 proecnt verhoogt in vergelijking tot de beste hr-ketels. Elke gasabsorptiewarmtepomp kan jaarlijks 1,2 TOE (ton olie-equivalent) besparen en een CO2-uitstoot van meer dan 3 ton vermijden. Als de technologie 1 procent van alle geïnstalleerde gasketels in Europese huishoudens zou vervangen, zou met de energiebesparing in één maand tijd de totale investering van het onderzoek, 10 miljoen euro, worden terugverdiend.

In Nederland worden de gasabsorptiewarmtepompen van Robur op de markt gebracht door Techneco uit Delft, een echte specialist in warmtepompen. Robur heeft in de utiliteit en in de ‘licht-commerciële sector’ wereldwijd al meer dan 10.000 toestellen verkocht. Ook in Nederland heeft Techneco een flink aantal van de Robur-toestellen aan de man gebracht: onder meer voor zwembaden en collectieve woongebouwen.

Heat4U

Heat4U is een internationaal onderzoeksprogramma dat via innovatie en technologie oplossingen wil vinden voor klimaatverandering en voor het vergroten van energie-efficiëntie. Het onderzoek startte op 1 november 2011 en valt onder het 7e Kaderprogramma voor onderzoek en technologische ontwikkeling (KP7 ) van de Europese Unie.

Bron: EHPA / ODE.be

Reageer op dit artikel