nieuws

Woningverkoop zonder energielabel? Boete

Geen categorie

Woningverkoop zonder energielabel? Boete

Vanaf nu moeten huiseigenaren die hun huis verkopen of verhuren een nieuw energielabel regelen. Doen ze dat niet, dan krijgen zij een boete van maximaal 405 euro. Dat meldt een woordvoerder van minister Stef Blok (Wonen) afgelopen dinsdag.

Het nieuwe energielabel geeft aan hoe zuinig het huis is met gas, elektriciteit en warmte. Er bestond al een energielabel en dat was ook verplicht, maar verkopers en kopers zagen daar vaak in onderling overleg van af.

Gratis voorlopig energielabel

In januari en februari krijgen alle ongeveer vijf miljoen particuliere huiseigenaren gratis een voorlopig energielabel thuisgestuurd van het ministerie van Blok. Dat geeft nu al globaal aan hoe het met hun energiehuishouding is gesteld. Deze schatting is gebaseerd op gegevens uit het Kadaster en van vergelijkbare huizen.

Met dit energiecertificaat vullen huiseigenaren via internet actuele gegevens bij over bijvoorbeeld dubbel glas, isolatie of een nieuwe ketel. Dat kunnen ze digitaal doorgeven aan een erkend deskundige, zoals een energiedeskundige of een makelaar die daarvoor een speciale opleiding heeft gevolgd. Dat is eenvoudiger en het scheelt in de prijs. Het definitieve label zal enkele tientjes gaan kosten.

Verplicht voor nieuwe bewoner

Als eigenaren geen definitief label willen, hoeven ze dat niet te doen. Het is alleen verplicht als er een nieuwe bewoner in komt.

De wet van minister Blok is in januari ingegaan, zodat vanaf nu ook de boete geldt. Het energielabel voor huizen is een van de maatregelen uit het Energieakkoord dat het kabinet, werkgevers, werknemers en milieuorganisaties in 2013 sloten. Het uiteindelijke doel is duurzame energievoorziening in Nederland. Met het label voldoet Nederland ook aan Europese regels.

Reageer op dit artikel