nieuws

Steeds meer warmtepompen in woningen

Geen categorie

Steeds meer warmtepompen in woningen

Nieuwbouwwoningen in Nederland worden steeds vaker uitgerust met elektrische warmtepompen. Dat blijkt uit Energietrends 2014, een gezamenlijke uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland.

In 2010 werden al meer dan 52.000 woningen verwarmd met een warmtepomp. Dat is minder dan 1 procent, maar het aantal warmte-pompen stijgt met gemiddeld 20 procent per jaar.

Van de huishoudens heeft nog steeds 85 procent centrale verwarming op aardgas. De trend is dat losse kachels als lokale verwarming verder afnemen, terwijl blokverwarming en collectieve stadsverwarmingssystemen steeds meer terrein winnen: circa 16 procent van de nieuwbouwwoningen wordt op een gezamenlijk systeem aangesloten.

Elektriciteitsgebruik

Uit Energietrends blijkt dat het elektriciteitsgebruik blijft langzaam stijgen. Een belangrijke reden hiervoor is een toename van ICT-gebruik, zowel intern bij bedrijven als extern bij datacenters. Een tweede reden is de toename van het aantal warmtepompen waardoor elektriciteit wordt verbruikt voor ruimteverwarming in plaats van aardgas. De toename wordt gereduceerd door afspraken die worden gemaakt binnen het Europese Eco-design om elektrische apparaten steeds energiezuiniger te maken. Verder wordt tijdens renovatie steeds vaker oude verlichting vervangen door energiezuinige verlichting.

Over Energietrends 2014

In Energietrends 2014, een gezamenlijke uitgave van ECN, Energie-Nederland en Netbeheer Nederland, staan cijfers en ontwikkelingen in een handzaam overzicht en in samenhang gepresenteerd. Energietrends biedt informatie over energiegebruik door consumenten en bedrijven, geeft inzage in de internationale energiehandel en –productie en biedt inzicht in de ontwikkelingen van de energienetten.

Reageer op dit artikel