nieuws

Omzet warmtepompen groeit

Geen categorie

Omzet warmtepompen groeit

Vorig jaar werden totaal 769.879 warmtepompen verkocht in Europa, een stijging van 3 procent ten opzichte van 2012. Dat staat in een binnenkort te publiceren rapport van de European Heat Pump Association (EHPA). Dit aantal warmtepompen heeft een totale capaciteit van ongeveer 24GW, en produceert ongeveer 13 TWh (1 terawattuur = 1 miljard kWh) nuttige energie.

Airsource-units blijven dominant in de markt en warmtepompen voor het leveren van sanitair tapwater vormen het snelst groeiende segment. Grotere warmtepompen voor commerciële, industriële en stadsverwarmingstoepassingen zouden steeds populairder te worden. In totaal, en uitgaande van een levensduur van 20 jaar, is de ‘warmtepompvoorraad’ eind 2013 op 6.740.000 eenheden vastgesteld.

Positief

Van de 21 landen in het onderzoek opgenomen lieten de meeste markten weer groei zien, na een zeer moeilijk jaar in 2012. In 2013, zagen 15 van de 21 markten een positieve ontwikkeling, een aantal landen zelfs een groei met dubbele cijfers en dat voor het tweede jaar op rij. Een ommekeer werd gezien in Portugal, Spanje, Zweden en Finland, waar de warmtepompmarkten weer naar groei vertonen na een krimp in 2012.

De groei in twee van de grootste markten – Frankrijk en Zweden – oefent een sterke invloed uit op de algehele positieve resultaten van de Europese markt. De eerste tekenen van de verkoop in 2014 zijn ook positief; men verwacht dat de groeipercentages die van 2013 overtreffen.

Bouwsector

De toegenomen verkoop van warmtepompen staat in contrast tot de situatie van de bouwsector – die een van de belangrijkste invloeden uitoefent op de warmtepompverkopen – die achter blijft. Strengere energiegebruikseisen aan gebouwen maken dat warmtepompen de beste keuze zijn voor nieuwbouw en de uitbreiding van de energie-efficiëntieregelgeving in het renovatiesegment heeft eveneens een effect.

Als grote beperking van groei noemt het rapport de hoge initiële investeringskosten, hoge kosten van elektriciteit en de kortetermijnbeslissingen van de eindgebruikers. De EHPA stelt ook dat ondanks de duidelijke voordelen van warmtepompinstallaties met betrekking tot de doelstellingen voor de 2020 klimaat- en energiedoelstellingen, de steun van de overheid voor de technologie nog onderontwikkeld is.

Klik hier voor nadere informatie op de site van Cooling Post.

Reageer op dit artikel