nieuws

Hoe verminderen we Russische gasinvoer?

Geen categorie

Hoe verminderen we Russische gasinvoer?

Met de komende stookseizoen in het vooruitzicht staat de kwestie van de continuïteit van de energievoorziening en de betaalbaarheid van verwarming in het middelpunt van de politieke agenda. Slimme beslissingen zijn nodig om Europa’s energie-afhankelijkheid van fossiele brandstoffen in de verwarmingssector te verminderen.

Met meer dan 6 miljoen geïnstalleerde eenheden, hebben warmtepompen hun betrouwbaarheid ondertussen bewezen. De technologie is een betaalbare en efficiënte optie om verwarming, koeling en warm tapwater te leveren voor residentiële, commerciële en industriële toepassingen.

54 miljoen warmtepompen

Uit een rapport met behulp van de marktgegevens van EHPA (European Heat Pump Association) blijkt dat een extra 54 miljoen warmtepompen een onmiddellijk einde kunnen maken aan de noodzaak van Russische gasinvoer naar Europa.

Het streven om dit doel in de komende 15 jaar te bereiken zou niet alleen Europa’s afhankelijkheid van invoer aanzienlijk verminderen, maar zou ook een essentiële factor te zijn bij het voldoen aan ambitieuze energie-doelstellingen van Europa voor 2030. In feite worden die doelen, die vandaag gezien worden als ‘te ambitieus’, dan realistisch en haalbaar.

Hernieuwbare energie

In 2030 zouden in totaal 60 miljoen warmtepompen in bedrijf voorzien in 60 Mtoe (miljoen ton olie-equivalent) aan hernieuwbare energie, een vermindering van de energievraag met 37 Mtoe en de uitstoot van broeikasgassen door 181 Mt verminderen Dit zou ook hand in hand gaan met het creëren van 333.000 extra banen.

Deze visie is realistisch, omdat veel warmtepompmarkten de kinderschoenen staat hebben verlaten en over de nodige infrastructuur en expertise beschikken om voor dubbelcijferige groei te gaan.

Een jaarlijkse groet van markt van 17 procent zou in heel Europa nodig zou zijn.

Reageer op dit artikel