nieuws

HCFK’s als koudemiddel in de ban

Geen categorie

HCFK’s als koudemiddel in de ban

Het veelgebruikte koudemiddel R22 of mengsels waarin R22 is verwerkt gaan in de ban. Met ingang van 2015 mogen deze zogenoemde HCFK’s niet meer worden bijgevuld in koel- en klimaatinstallaties of warmtepompen.

Nieuwbouwinstallaties mogen dan alleen nog HCFK’s of natuurlijke koudemiddelen gebruiken. Eigenaren mogen ook geen eigen voorraad meer houden.

Milieuvriendelijk
Deze verandering in de wetgeving betekent concreet dat tienduizenden installaties in gebouwen en processen moeten worden aangepast of vervangen. Omdat de Europese F-gassenwetgeving een reductie van 80 procent oplegt in een periode van 15 jaar, adviseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om te kijken naar milieuvriendelijke en energie-efficiënte oplossingen.
Een investering in een installatie met milieuvriendelijke, nieuwe synthetische koudemiddelen is vaak lucratief en het loont om meteen andere procesoptimalisaties mee te nemen. Nieuwe koeling is vaak 15 procent zuiniger dan bestaande koeling, en de warmte kan eenvoudig worden teruggewonnen. De combinatie van slim verwarmen, zuinig koelen en het stoppen met F-gassen bezorgen supermarkten een footprintreductie van meer dan de helft.

Succesvol
Smurfit Kappa in Roermond experimenteert met succes met een stoomwarmtepomp die is ontwikkeld door IBK en ECN en wil over twee jaar een 2MW-systeem hebben. De partijen werken met natuurlijke koudemiddelen.
Bij slachterij Remkes in Epe en bloemenveiling Flora Holland in Aalsmeer is de warmtepomp geïntegreerd met de ammoniakkoelinstallatie, waardoor heel efficiënt water wordt verwarmd van 75 tot 80°C. Het Sligro-concern laat op meerdere locaties zien dat met een CO2 koelinstallatie/warmtepomp een gasaansluiting overbodig is.

Reageer op dit artikel